300 ареста в Турция само за ден

17 юни 2013 в 07:56 3042 0

Сцена от протестите в Истанбул срещу управлението на Ердоган. Снимка: EPA/БГНЕС
Сцена от протестите в Истанбул срещу управлението на Ердоган. Снимка: EPA/БГНЕС

Над 300 демонстранти са били задържани от турската полиция през изминалото денонощие. Само в Анкара са арестувани над 100 души, сред които и граждани на Русия и Иран.

След бурния следобед, в който полицията използва сила и сълзотворен газ, нощта в Истанбул премина спокойно. Вчерашният ден премина и под знака на мащабен проправителствен митинг, организиран в защита на Ердоган. По думите на самия Тайип Реджеп Ердоган именно това е гласът на Турция, докато протестиращите на "Таксим" били малцинство.

Междувременно медии съобщават, че използваният от турската полиция сълзотворен газ за потушаване на масовите безредици в страната през последните седмици е изключително вреден за здравето и може да доведе дори до летален изход. Дирекцията по сигурността е отговорила на официално запитване от Турския лекарски съюз (ТЛС), че срещу демонстранти се използва сълзотворен от типа OC (OLEORESİNCAPSİCUM), както и от типа CS (CHLOROBENZYLİDENEMALONONİTRİLE).

По този повод ТЛС излиза със следното становище:

„Сълзотворният газ е вреден за здравето. Предизвиква сериозни очни заболявания, астма, белодробен оток, хипертония и сърдечна недостатъчност, мозъчен кръвоизлив.

Сълзотворният газ убива. Въздействието със сълзотворен газ е един комплексен механизъм за блокиране на сърдечната и на дихателната система.

Сълзотворният газ е оръжие. Когато се използва срещу група хора безразсъдно и масирано, намиращият се в сълзотворния газ механизъм (филтър) убива, в зависимост от степента на нанесеното нараняване.

Оповестяваме на цялата общественост нашето мнение, че длъжностните лица на всички нива на ръководство, които носят отговорност за използването на сълзотворен газ, трябва да бъдат разследвани и наказани по обвинения за нарушаване на телесната цялост и предизвикване на смърт.”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!