Турция заплаши, че ще изкара армията срещу протестиращите

Вероника Шербанова 17 юни 2013 в 15:38 3038 5

Протест на
Протест на "Таксим" на 13 юни, Снимка: ЕПА

Турското правителство може да използва армията, за да се справим с продължаващите трета седмица протести в Истанбул и Анкара. Това заяви в понеделник турският вицепремиер Бюлент Арънч, съобщи Би Би Си.

Полицията и силите за сигурност си вършат работата. Но ако жандармерията не смогва да изпълнява задачите си, ако това не е достатъчно, можем да използваме елементи от турските въоръжени сили, посочи Арънч.

Четирима загинаха, а около 5000 души са ранени от началото на протестите в Турция.

Представители на два от турските синдикати заявиха, че по време на вчерашните демонстрации са арестувани 500 души. Синдикатите призоваха за еднодневна общонационална стачка заради полицейското насилие по време на протестите.  

Протестите започнаха на 28 май, когато стотици се обявиха против застрояването на парк "Гези" в центъра на Истанбул. След като се стигна до полицейско насилие обаче демонстрантите се обявиха против правителството. 

Преди седмица премиерът Реджеп Тайип Ердоган нарече протестиращите терористи, а по-късно заяви, че няма да позволи да бъде принуждаван за някакви действия от демонстрантите и че търпението му има граници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика