800 000 души стачкуват в подкрепа на "Таксим"

Вероника Шербанова 17 юни 2013 в 18:06 3432 3

Протести в Турция, площад
Протести в Турция, площад "Таксим". Снимка: EPA/БГНЕС

Над 800 000 души, организирани от пет синдиката и професионални сдружения, напуснаха работните си места, за да подкрепят протеста в парк „Гези“ в центъра на Истанбул, съобщиха световните медии.

Синдикатите съобщиха вчера, че техните членове ще напуснат в понеделник работните си места, за да подкрепят протестиращите в центъра на Истанбул. Митингите се провеждат в Истанбул, Анкара и Измир.

Членове на Конфедерацията на революционните синдикати на трудещите се в Турция (DISK) се събраха пред централата на синдиката в квартал „Шишли“, а членовете на Конфедерацията на синдикатите на служителите в обществения сектор (KESK)– в „Тунела“ в Истанбул. Планът е протестиращите да се слеят на площад „Таксим“ в центъра на града, но пътят на членовете на KESK беше препречен от полицията.

От валийството съобщиха по-рано, че отсега нататък няма да се дава разрешение за събиране на голяма група граждани на площад „Таксим“ в Истанбул и на площад „Къзълай“ в Анкара.

Членовете на профсъюзите в Анкара се събраха в района на Колежа. Шествието тръгна към площад „Къзълай“. Колоната на протестиращите беше под засилена полицейска охрана.

Демонстрантите бяха предупредени, че в района на бул. „Зия Гьокап“ са разположени 5 водни оръдия и голям брой служители на реда. Между двете страни беше постигнато съгласие и полицията разреши пресконференция пред барикадите. След това множеството се разпръсна.

В Измир също се подготвя акция в подкрепа на протестите на „Таксим“. Демонстрантите се събират в района на площад „Басмане“.  

По-рано днес вицепремиерът Бюлент Арънч съобщи, че турското правителство може да използва армията, за да се справи с продължаващите трета седмица протести в Истанбул и Анкара.

Полицията и силите за сигурност си вършат работата. Но ако жандармерията не смогва да изпълнява задачите си, ако това не е достатъчно, можем да използваме елементи от турските въоръжени сили, посочи Арънч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!