Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Конфликтът в Ирак вече доведе до покачване на цените на петрола

Мира Даскалова 17 юни 2014 в 16:29 2768 1

Platts, Citi Research

Конфликтът в Ирак вече доведе до покачване на цените на петрола и постави под съмнение енергийните доставки в световен мащаб, съобщава Business Insider.

До края на десетилетието прогнозите показваха, че Ирак, който е вторият по-големина производител на петрол сред страните от ОПЕК, ще държи около 60% от ръста в добива на нефт.

Добиваният в Северно море петрол в петък достигна цени от над 114 долара за барел за първи път през последните девет месеца. Мнозина анализатори очакват цената на петрола тип Брент да достигне 116 долара за барел до края на годината.

Кризата в Ирак със самопровъзгласяването на илямистката държава ISIS засегна и надмощието за контрол на петролните залежи в страната. Мосул, който е един от първите завзети градове в северната част на страната,се намира в близост до сърцето на иракските петролни залежи.

Изследване на Citi Research показа местоположението на цялата енергийна структура на Ирак. Тази карта е на път да стане изключително важна за целия свят, докато конфликтът в страната продължава да се развива.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!