САЩ разполагат 275 военни в Ирак

OFFNews 17 юни 2014 в 14:32 3005 9

Барак Обама

САЩ ще разположат 275 военни в Ирак, които да защитават американските представители в страната и посолството в Багдад, съобщиха световните агенции.

Решението е заради настъпващите към Багдад ислямистки бунтовници от ISIL, които вече установиха контрол над част от северните и западните райони на Ирак.

Военните ще бъдат разположени за защита на американски интереси и собственост, ако е необходимо. Те са екипирани за бойни действия и ще останат в Ирак, докато ситуацията в областта на сигурността стане такава, че те повече не са необходими, се казва в писмото на американския президент Барак Обама, с което той уведомява Конгреса за решението.

Около 160 военни вече се намират в Ирак, като 50 от тях са морски пехотинци, а останалите – войници от американската армия. 

Обама обмисля да изпрати в Ирак и група бойци от американските спецчасти, които да помогнат за спирането на настъпващите бунтовници от ISIL, като обучават и съветват иракските военни.

Американският президент категорично изключи възможността САЩ да разположат сухопътни войски в Ирак.

Очаква се през тази или следващата седмица Белият дом да внесе в Конгреса предложение част от средствата, предвидени за Афганистан, да бъдат пренасочени към Ирак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!