Кризата в Ирак: Шокиращи кадри на саморазправа на бунтовници с войници

OFFNews 17 юни 2014 в 09:45 16399 13

Кризата в Ирак: Шокиращи кадри на саморазправа на бунтовници с войници

Брутални кадри на гавра със заловени и измъчвани от бунтовниците на новообявилата се Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIS) бяха разпространени в Интернет.

Видеото показва петима невъоръжени иракски войници, които седят на земята с вързани на гърба ръце, докато похитителите им ги бият. Кадрите показват ужасените лица на пленниците. 

От кадрите става ясно, че бунтовниците ги разпитват къде се намират правителствените войски, на което заловените отговарят, че армията се е изтеглила. 

Кадрите са направени от един от бунтовниците, който, хващайки пленените за косата, ги кара да повтарят: "Ислямската република ще просъществува". Един от задържаните отказва да повтори посланието, след което, ислямистите го карат да легне на земята и го застрелват. 

Терористите от ISIS превзеха северния град Тaл Афар, намиращ се в близост до границата със Сирия. Генералният секретар по хуманитарните въпроси към ООН Валери Амос докладва за голям брой екзекутирани цивилни граждани, както и за „грубо посегателство над основни човешки права“ по време на атаката.

Офанзивата над Тaл Афар започна вчера с престрелки над местното население. Терористите са нахлули в града с камиони, натоварени с картечници и развявайки черните флагове на джихада, разказват очевидци пред AP.

Иракското правителство обаче все още не признава официално загубата на Тaл Афар.

Според официални източници командващият генерал в района се готви да „приключи с бунтовниците от ISIS в рамките на няколко часа“.

Междувременно САЩ заявиха, че е възможно да организират военни мерки срещу посегателствата на иракските бунтовници.

„Когато избиват хора, трябва да се направи всичко възможно това да се спре, било то по въздух или по друг начин“, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Той не изключи възможността за евентуални преговори с Иран за стабилизиране на обстановката в Ирак.

По-рано иранският президент Хасан Рухани коментира, че ще обмисли подобно сътрудничество със САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!