Киев заговори за окончателно спиране на проекта "Южен поток"

OFFNews 19 юни 2014 в 14:07 5459 14

Арсений Яценюк

Ако Украйна успее да убеди европейските фирми да управляват газопреносната й система, ще се обезсмисли строителството на „Южен поток“. Това заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от бизнеспортала „РБК“.

В случай, че „Газпром“ остане без европейските си партньори, компанията сама ще се откаже от това да строи газопровода, убеден е Яценюк.

Това ни дава възможност да спрем проекта „Южен поток“ и да започнем да прекарваме планираните за него обеми през украинската газопреносна мрежа, каза Яценюк, като подчерта, че това е основно в интерес на страните членки на ЕС.

Премиерът внесе в парламента законопроект, според който газопреносната мрежа и подземните хранилища остават собственост на държавата, но ще бъдат управлявани от отделна фирма оператор, като 49% от акциите й ще могат да бъдат давани изключително на газови компании на страни от ЕС и САЩ.

Ако тази промяна в закона не бъде приета, Русия ще празнува, защото „Южен поток“ ще се строи. Ако това се случи, ще прекарваме по 40-50 млрд. кубични метра газ в най-добрия случай и ще се наложи да дотираме от бюджета транзита на руски газ, обясни Яценюк.

Целта на „Южен поток“ е да се елиминира транзитната роля на Украйна, каза още той.

Парламентът прие предложението на Яценюк при третото гласуване.

Преди дни Сърбия потвърди желанието си да участва в проекта „Южен поток“, ако Европа се съгласи с условията по него.

В началото на месеца премиерът Орешарски спря работата по проекта заради нарушения на Тристранния енергиен пакет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!