ЕК ще подкрепи „Южен поток“ след корекции в проекта

OFFNews 16 юни 2014 в 17:46 2442 5

Гюнтер Йотингер

Европейската комисия ще подкрепи проекта „Южен поток“, ако бъдат отстранени нарушенията на Третия енергиен пакет на ЕС. Това обяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

В момента проектът нарушава законодателството на ЕС, но ако тези нарушения бъдат премахнати, можем да го подкрепим, посочи Йотингер.

По-рано ЕС поиска договорите, подписани между Русия и държавите транзитьори в „Южен поток“ да бъдат преразгледани. От ЕК посочиха, че третият енергопакет, който забранява една компания едновременно да добива, транспортира и реализира газ, ще насърчи конкуренцията.

От „Газпром“ обаче са категорични, че третият енергопакет е дискриминационен по отношение на руския газов холдинг на европейските пазари.

Премиерът Пламен Орешарски заяви преди повече от седмица, че проектът „Южен поток“ ще бъде спрян, докато не се отстранят нарушенията в европейското законодателство.

По-рано днес пък директорът на „Газпром“ Алексей Милер увери, че проектът „Южен поток“ ще бъде завършен, а първите доставки до България ще бъдат факт в края на 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови