Брюксел: Ако България не е спряла "Южен поток", ще предприемем действия

OFFNews 19 юни 2014 в 10:07 7445 7

Вярвам на българския премиер, че дейностите по "Южен поток" са прекратени, но ще предприемем действия, ако получим доказателства за обратното.

Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пред български журналисти в Брюксел, предаде кореспондентът на БНР.

Той за пръв път допусна публично, че "Южен поток" е част от политическа игра на Русия, а не само въпрос на инфраструктура и икономика. Гюнтер Йотингер коментира и медийните информации, че в България работата по проекта продължава въпреки уверенията на кабинета в обратното.

Ние трябва да работим с правителството и аз имам доверие на премиера. Може би ако някакви дейности продължават, но няма нови поръчки, това все пак означава прекратяване. Ако не е така – моля ви, дайте ми снимки и кадри, и аз ще предприема действия, призова Йотингер.

Според него съдбата на "Южен поток" до голяма степен зависи от инвеститорите, защото в интерес на всички е да не се вкарват пари в подобен проект, преди да се стигне до приемливо решение, което е в съответствие с европейското законодателство.

В България основните законови проблеми са три – те засягат околната среда, вътрешния пазар и конкуренцията, както и втория и най-вече третия енергиен пакет, каза комисарят, като посочи специално начина, по който в България се вземат решенията за това кой ще проектира и кой ще строи газопровода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!