Quantcast

Брюксел: Ако България не е спряла "Южен поток", ще предприемем действия

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2014 в 10:07 6376 7

Вярвам на българския премиер, че дейностите по "Южен поток" са прекратени, но ще предприемем действия, ако получим доказателства за обратното.

Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пред български журналисти в Брюксел, предаде кореспондентът на БНР.

Той за пръв път допусна публично, че "Южен поток" е част от политическа игра на Русия, а не само въпрос на инфраструктура и икономика. Гюнтер Йотингер коментира и медийните информации, че в България работата по проекта продължава въпреки уверенията на кабинета в обратното.

Ние трябва да работим с правителството и аз имам доверие на премиера. Може би ако някакви дейности продължават, но няма нови поръчки, това все пак означава прекратяване. Ако не е така – моля ви, дайте ми снимки и кадри, и аз ще предприема действия, призова Йотингер.

Според него съдбата на "Южен поток" до голяма степен зависи от инвеститорите, защото в интерес на всички е да не се вкарват пари в подобен проект, преди да се стигне до приемливо решение, което е в съответствие с европейското законодателство.

В България основните законови проблеми са три – те засягат околната среда, вътрешния пазар и конкуренцията, както и втория и най-вече третия енергиен пакет, каза комисарят, като посочи специално начина, по който в България се вземат решенията за това кой ще проектира и кой ще строи газопровода.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2014 в 12:08

ДА“ за „Южен поток“ но без мутроолигархия!

Брюксел няма такива пълномощия да ни диктува политиката в енергетиката. „Южен поток“ е хубаво нещо за България, същото като „Северен поток“за Германия и западна Европа, но стига да се строи без 1, 5 милиарда заем от Русия, който правителството на Орещарски взема и без допускане на руската банка на Путин ВТБ в България, защото по този начин се отваря пратите за руската олигархия да навлезе в най-важния сектор от икономиката“енергетиката“ и завземе цялата икономика на България , за да изнася парите на България, съвместно с българската олигархия от всички партийни цветове, в десетократен размер заедно с небето, слънцето, водата, земята и свободата на българите и ти държи с най -ниските заплати в света.
Също ще се допусне и политическия режим на Путин с който ще се бетонира олигархичното робство у нас, спре развитието на демокрация и България ще се върне с век назад в общественото си развитие. А Орешарски вместо да взима заем от Русия, да конфискува имуществото на първия си олигарх Божков и с него да плати участието на България в „Южен поток“.
Но едва ли управляващата мутроолигархия, свързала капиталите си с тази на руската олигархия, ще помисли национално-отговорно по този въпрос.
А глупав е само български народ, който избира олигархия да го управлява, подарява им ВЛАСТТА доброволно, а те да я използват да го дерат и погребват и не знае силата на своя избирателен вот с него да ги шутира от властта и прати да гният зад решетките!!!
Коментар на "Идея за България"facebook.com/ideyazabulgaria

19.06 2014 в 15:31

Кой ли трябва да вземе комисионните? Ами защо не ни прекръстят направо- Еббългарийка и изобщо да не ни таковат изобщо. Е, не че сега някой ни пита за нещо- новите господари, старите господари...все ни размахват пръст на родна земя. Да ни взимат най- сетне! Стига заплахи и поучения! Няма ли кой да поиска да се махнем от ЕС?Да видим на кого ще се сопват тогава?

19.06 2014 в 13:38

Йотингер деиствай стига приказки червената сган разбира само от бой по кухата кратуна. Доверие на комунист имал той, а бе пич не се ли научи вече червения никога не спира да лъже. Дори да умре наследниците му продължават да лъжат от негово име. Стига с този северен поток Германия е богата държава може да си строй ако иска пет газопровода. Ние нямаме излишни пари дори за един. В момента има газопровод който задоволява нашите нужди.
Защо ни е втори?
Ако Русия, Австрия, Италия или Сърбия искат да строят то нека заповядат но след като си платаят. Ние не искаме да се стрят чужди тръби на наша земя с наши пари.

19.06 2014 в 13:03

A, ако европейското законодателство не е нарушено, а евро ръководители нарочно саботират проекта като лоби на корп.интереси, ние пак ли да я духаме? Ами вие нарушавате търговското право също... това е проект между две дружества; не е оръжие и наркотици?

19.06 2014 в 12:44

ЮП е част от дългосрочната политическа игра на Русия, това се разбра ясно след анексирането на Крим. От години Кремъл работи подмолно да постави ЕС в зависимост от ресурсите си, за да отслаби евентуалните му реакции, както се и случи - ЕС помърмори, но реално не показа червен картон на Путин. С ЮП тази зависимост ще се циментира и при следващ подходящ случай (световни или олимпийски игри или просто остра криза на друго мяста по света, които ще отнемат световнот внимание) ще задйства пъклените си имперски планове. Само за едно не си дава сметка: в 21 век най-силното оръжие са финансите, а не калашника и ботуша, както все още си мислят истеричните националисти в Евразия.

19.06 2014 в 12:42

Еми, разбира се, след като американците вече взеха без пари газовата инфрасруктура на украинците, че ще сте срещу ЮП, налри и вие ще намажете...
А уж борбата еше за демокрация, но се оказа пак за власт и пари.

http://www.blitz.bg/news/article/274396

19.06 2014 в 12:28

Мнго странно немски политик е против Южен поток?
Сещам се за Северен поток....
http://www.vesti.bg/novini/severen-potok-energijniiat-most-mezhdu-es-i-rusiia-5999672
Дали не трябва да се спре експлоатацията му?
При газова криза от къде ли ще се повиши транзита?
Аз не съм наясно, ако някой е - да пише .......