Quantcast

Как Ердоган глоби кафене, че не спазва забраната му за пушене (видео)

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2014 в 11:32 7086 2

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично глоби кафене в Истанбул заради погазване на забраната за пушене на обществени места.

Санкцията от 6000 турски лири (около 2800 долара) бе наложена на заведението по време на обиколка на министър-председателя из Истанбул по повод на правителствен комплекс. Кадри от случката в квартал Есенлер показват как Ердоган забелязва мъж да пуши на терасата на кафене. Премиерът се спира размахвайки пръст прави забележка на нарушителя, който продължава да пуши. Възмутен, държавният глава заявил: "Какъв грубиян! Един президент му казва да спре да пуши, но той си продължава."

Властите веднага реагирали с най-високата предвидена от закона глоба. Минималната е 1200 лири.

Забраната за пушене в Турция бе въведена през 2009 г. По данни за Световната здравна организация страната е един от примерите за ефективни мерки срещу тютюнопушенето - за 4 години пушачите са намалели с 1 милион (около 5%) благодарение на глобите и високите данъци за цигарите.

Съгласно забраната тютюнът е забранен във всички затворени публични пространства и на откритите спортни съоръжения. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2014 в 17:30

Турция не е държава, от която трябва да взимаме пример, още по-малко от диктатор, като Ердоган. Ако в държавата законите се спазват, президентът е последният човек, който трябва да следи за прилагането им. Въвеждането на точни и недискриминационни закони е приоритет на всяка развита демокрация - справка: Швейцария, Австрия, Германия.

04.11 2014 в 12:55

Трябвало направо да го разстрелят на място. Тая отрепка съвсе се е била забравила. Нагли пушачи!