Ердоган спечели президентските избори в Турция

OFFNews 10 август 2014 в 17:49 4280 3

Снимка ЕПА/БГНЕС

Премиерът Ердоган гласува на президентските избори.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори с 56,41%, съобщава Си Ен Ен Тюрк.

Турците гласуваха днес за първи път за президент на преки избори. От самото начало се очакваше премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от 11 години, да победи.

Избирателните секции в страната затвориха врати в 17 ч местно време и преброяването на гласовете трябва да започне незабавно. Очаква се резултатите да бъдат обявени тази вечер.

Нашият народ ще вземе важно решение за турската демокрация", заяви Ердоган, след като гласува в Истанбул със съпругата си Емине и двете си дъщери и двамата си сина.

Той обяви, че планира да даде повече изпълнителни правомощия на президентската институция. 

Неговите опоненти го обвиняват, че подкопава светското наследство на основателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк, който установи стриктно разделение между религията и политиката.

"Бюлетина само с едно име не представлява демокрацията, това не подхожда на Турция", заяви 70-годишният Екмеледин Ихсаноглу, кандидат на основните опозиционни партии, след като гласува в Истанбул.

По думите му предизборната кампания е била нечестна и непропорционална, но смята, че гласовете на "мълчаливите маси" ще му помогнат да победи.

Третият кандидат - 41-годишният Селахатин Демирташ от кюрдското малцинство в Турция, се надява да привлече гласове не само от кюрдите, а и от светските турци с лява ориентация, защитниците на хомосексуалните и на правата на жените. 

В момента президент е Абдула Гюл, който се дистанцира от Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!