Местан обсъдил с Ердоган участието си в кабинета „Орешарски“

OFFNews 14 септември 2014 в 18:25 4700 4

Срещата между Местан и Ердоган

Лидерът на ДПС Лютви Местан обсъдил с турския президент Реджеп Тайип Ердоган участието си в кабинета на Пламен Орешарски. Това обясни Местан пред bTV.

Трябваше да обясня причината, поради която има предсрочни избори в страната, уточни Местан.

Местан се срещна с Ердоган в петък в президентския дворец Чанкая в Анкара.

До момента нямаше официална информация за срещата.

Заявил съм желание за срещата след избирането ми за председател на ДПС, но едва сега получих покана, на която веднага отговорих, отговори Местан на въпроса защо точно сега се провежда тази среща.

Сред обсъдените между двамата теми била и опитът на ДПС е българският етнически модел, който се основавал на баланс, посочи Местан.

Искам да погледнем и през призмата на етнорелигиозните изпитания на България, Европа, Украйна, света, Ирак.... Тези предизвикателства актуализират и геополитическата стойност на българския етнически модел, който е основан на баланс, каза той.

Ако този баланс между принципа на националната държава и правата на етнорелигиозните различия се спазваше във всички страни днес, ние нямаше да изживяваме конфликти с военна сила, уточни лидерът на ДПС.

Разговорът между Лютви Местан и Ердоган се провел на турски език. Причината била, че така Местан решил да спести на домакина необходимостта да има превод.

Съвършено естествено е разговорът между мен и турския президент да се проведе на майчиния ми език, подчерта Местан като не пропусна да напомни, че според българското законодателство той не може да говори на майчин език с избирателите си.

Помолен да изброи кои са уроците, които ДПС е научил след последното управление, Местан посочи, че първият урок е, че България не трябва да се връща към отречени модели на управление като проблематични коалиции. Второ, България не трябва да върви към авторитарни модели на управление. Третият урок пък бил, че понякога политическата сила трябва да може да жертва власт в името на ценностите.

По повод факта, че Делян Пеевски отново е включен в листата на ДПС за предсрочните избори, Местан обяви, че включването му е по желание на партийните структури. Той допълни, че възнамерява скоро да даде информация за тези, които "уютно са се скрили зад мощното рамо на Пеевски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови