Южна Осетия отлага референдума за присъединяване към Русия

OFFNews 31 май 2022 в 08:20 3133 2

Южна Осетия

Снимка Pixabay

Официалната причина е "неяснота около правните последици от референдума"

Лидерът на самопровъзгласилата се република Южна Осетия Алан Гаглоев е отложил планирания референдум за присъединяване към Русия, съобщава АФП.

Допитването трябваше да се състои на 17 юли. Официалната причина е "неяснота около правните последици от референдума" и необходимостта да приключат двустранните консултации с руските власти.

Решението за провеждането на референдума беше взето от предшественика на президентския пост Анатолий Бибилов. Наследникът му Анатоли Бибилов подписа декрет на 13 май и насрочи референдума за 17 юли. Така той отговарял на "историческия стремеж" на хората от Южна Осетия, се казва в мотивите.

Анклавът "Южна Осетия" е контролиран от Москва и представлява част от територията на Грузия. Граничи със Северна Осетия - територия, която е част от Руската федерация.

След военния конфликт от 2008 г. Русия призна Южна Осетия и крайбрежния регион Абхазия за независими. Москва ги поддържа финансово и е разположила хиляди свои войници там. Местните хора имат възможност и да изберат руско гражданство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

2

fiki

31.05 2022 в 11:27

по принцип тези неща стават с референдум и без инвазия, но някак на орките все им трябва първо инвазия, интересна тендеция

10298

1

AntiZ

31.05 2022 в 08:33

"неяснота около правните последици от референдума"(?!) Каква неяснота, бе! Какво животно ще ти се пръкне, след като се съвкуплиш с орка? "Простотията ходи по хората", казват. Ама тия като не са хора, що са прости?
 
X

Подкастът на OFFNews