''Икономист'': Мислят си, че могат да унищожат Зеленски и да няма последствия

Ако това стане, ще спечели Русия

OFFNews 29 ноември 2023 в 14:01 5814 1

Зеленски

Снимка Getty images

Володимир Зеленски

Списание "Икономист" публикува нова статия за вътрешната конфронтация между политическото и военното ръководство на Украйна, която според оценката на изданието е започнала да се изостря едва сега, когато контраофанзивата е спряла.

Според публикацията, цитирана от Би Би Си, отношенията между украинския президент Володимир Зеленски и главнокомандващия ВСУ Валерий Залужни се оценяват като "ужасни" от близките му.

За първи път съобщения за техните разногласия започват да се появяват още през лятото на миналата година. Неотдавнашното откровено интервю на Залужни за списанието, в което той констатира безизходицата във войната, вкара конфликта в полезрението на обществеността, пише "Икономист".

Зеленски публично отговаря на Залужни с предупреждение към гавнокомандващия да се грижи за собствените си военни дела и да не се меси в политиката.

Високопоставен правителствен източник каза пред "Икономист", че откритият конфликт между президента и главнокомандващия е бил предвидим резултат от спряна контраофанзива, която не е протекла по план. Според него Залужни е постъпил неразумно, когато открито се е противопоставил на по-оптимистичната публична позиция на президента, но малцина в правителството биха могли да оспорят заключенията му.

Въпросът сега е кой ще понесе отговорността за провала на контраофанзивата. "Политиците казват, че техните генерали са обучени в Съветския съюз тъпаци. А генералите казват, че политиците са тъпаци, които се опитват да се намесват във всичко. Победата винаги има много бащи, но никой не иска да носи отговорност за безизходицата", описва ситуацията събеседникът на изданието.

Друг важен фактор е защитата на Южна Украйна. Там руските военни успяха да извоюват бърза и важна победа през февруари и март 2022 г., припомня "Икономист".

Руската офанзива е подпомогната от украински дезертьори, мостовете не са взривени, противно на плановете на отбраната, а армията е слабо обучена.

Съобщава се, че Залужни сега се явява като свидетел в разследването, но "това може да прерасне в нещо по-сериозно" и рискът от повдигане на обвинение трябва да държи Залужни под контрол. А изявлението на главнокомандващия пред медиите може да се разглежда като опит да се застрахова, предполага източник от украинския генерален щаб.

Залужни не е демонстрирал политически амбиции, но това не означава, че не представлява заплаха за Зеленски, отбелязва изданието. Според социологическите проучвания към средата на ноември доверието в президента е спаднало до 32%, което е два пъти по-малко от това в Залужни (70%). Ръководителят на украинската разузнавателна агенция Кирило Буданов също има по-висок рейтинг от президента (45%).

Според украинското разузнаване Русия активно се опитва да се възползва от вътрешнополитическото напрежение в Украйна. Кампаниите, насочени към различни групи от населението, имат за цел да засилят подкрепата за Русия, да подкопаят доверието в Запада и да увеличат недоволството в Украйна.

Високопоставен украински правителствен служител заяви пред изданието, че руската пропаганда е започнала да набира популярност, защото разполага с достатъчно материал за работа. Украйна има проблеми с корупцията, ръководството често е неефективно и има проблеми с прехвърлянето на икономиката към военните, напомня източникът на списанието.

Ако Зеленски бъде отстранен обаче, само Русия ще спечели, опасява се той: "Някои от нашите политици не са достатъчно загрижени за руската заплаха и това ме ядосва. Те си мислят, че могат да предизвикат властите, да унищожат Зеленски и да няма никакви последствия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки