Япония се върна към ядрената енергетика за първи път след Фукушима

ОFFNews Последна промяна на 11 август 2015 в 10:03 4680 10

Снимка Reuters

Япония се върна към ядрената енергетика, като включи първи реактор в АЕЦ "Сендай", за първи път от трагедията във Фукушима през 2011 г.

Първи реактор в атомната електроцентрала, на около 1000 км югоизточно от столицата Токио, е започнал работа в 10.30 ч. местно време.

Аварията в АЕЦ "Фукушима I" от най-високата, VII, степен по международната скала за ядрените събития, бе предизвикана от най-силното земетресение в историята на Япония и последвалата го 15-метрова вълна цунами, станали на 11 март.

Рестартирането на реактора стана при спазването на нови стандарти за сигурност, увери министър-председателят Шиндзо Абе.

Той и голяма част от японската индустрия искат реакторите да бъдат включени отново, за да се намалят разходите за гориво, но проучвания на общественото мнение показват, че по-голямата част от хората е против подобно решение след ядрената криза от 2011 г.

Рестартът започна във вторник, а достигането до пълната му мощност ще отнеме няколко дни.

"Сендай" е най-отдалечената АЕЦ от Токио, където демонстранти редовно се събират пред резиденцията на Абе, за да протестират срещу атомната енергия. Сред тях е и Наото Кан - министър-председател по времето на аварията във "Фукушима" - най-жестоката от времето на "Чернобил", 25 г. по-рано.

В навечерието на рестарта няколко стотин души се събраха пред централата на "Сендай" на протест. "Човешкият живот и природата са по-ценни от икономиката", каза един от протестиращите - млада жена - пред национална телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2015 в 14:18

Гледам - ти не го докарваш и до дървен философ. А виж успехите ти в биологията не мога да отрека - демонстрацията на истинска природна бетонна глава е впечатляваща.
Та, за да не ми се обясняваш излишно ти, да ти обърна внимание че радиационната медицина е чувала за реакторната физика. И за други атомни и ядрени физики, и даже за взаимодействията на лъченията с веществата. За разлика от тебе:)
А глупостите във ФУкУшима не са заврени вътре в реакторите. Те са в това, че реакторите са завряни в заливаемата прибойна зона на цял сеизмично активен океан.

11.08 2015 в 13:54

Реакторната физика не отменя медицината и генетиката. Убийствена глупост има в още 400 реактора по света. И ще има.

Въглеродният диоксид е храна за разстенията. Радиацията не е храна. Парчета разбити атоми влизат в състава на клетките и избиват верижки днк. колкото по-млад е един организъм толкова по-лошо е това.

Всички вие атомни апологети дружно да се цопнете във водите пред фокошима за проверка на качествата на водата. Не се обяснявайте тука като дървени философи.

11.08 2015 в 13:26

1_11 разсъждава в стил "След като не искаш да дишаш въглероден диоксид, не е редно да го изсипваш в атмосферата". Аман от еко-талибани!

11.08 2015 в 13:13

Добре бе, антикомуниста, а защо и с какво пък твоята идеология отменя реакторната физика и радиобиологията? Айде не товари публиката с чак толкова писъци, че разсмиваш и тройкаджиите от гимназията.
Хич да не е, без радиационния фон организмите ще се изродят и измрат даже по-бързо, отколкото при слабото му превишаване. А във Фукушима е имало и имаше наистина убийствена, но глупост, а не радиация. Даже в Чернобил работата беше по-сложна от физическа и техническа гледна точка. Ранните катастрофални аварии в Щатите и Франция някак могат да се припишат на малкото знания по него време, а Фукушима - само на американските глупости при строителството, и на японската мърлящина, мързел и неграмотност след аварията.
Така че си задръж истерията и вселенските изводи, поне докато прочетеш някоя научно - популярна, не пропагандна брошура по въпроса.

11.08 2015 в 13:10

1_11,

Ти си си внушил, че едно решение е неправилното решение :P

Хайде дай да видим какви са алтернативите на атома, де! Дай и доказателства за това, че Фукушима е изтровила рибата тон.

Що ли цялата ви работа ми прилича на "Абе аз не знам как трябва да е, ама и така не е!"

11.08 2015 в 12:26

Това че си си самовнушил че нещо е "Правилното Решение" това не го прави правилно. Това че си си самовнушил че няма алтернатива не значи че няма. Когато нещо е правилно, то трябва да е универсално правилно. Ако не може да се изливат радиоактивни отпадъци във ваната ти в къщи не може да се изливат и в океана- универсално правило. Ти няма да отидеш да плуваш във водите на фукушима и да вадиш радиоктивни касети от хранилището в риск че ще избухнат или паднат от 5-тият етаж на потъващ в океана разкиснат от поливане корпус на разтопен реактор всеки момент при положение че се умира за секунди и не искаш такова нещо около себе си.. Когато Световната здравна организация -сателита на ядрената мафия ти казва че всичко е наред, това не значи че всичко е наред.. Няма нищо безплатно, а истинската цена на ядрената енергия е отложена във времето. Няма безопасни нива на радиация. Социалист-комунист това никога няма да го разбере.

11.08 2015 в 11:42

Рапончо,

Дай алтернатива на атома, да видим. Дай да видим и някаква читава статистика за това какво е причинила радиацията "по бреговете на Аляска" и дали рибата тон е намаляла заради нея или заради нещо друго. И аз искам хем токът ми да е евтин, хем да е с практически неограничен ресурс, хем да не генерира парникови емисии, ама засега само атомът ми отговаря на тия желания.

А сигурно според теб японците (дето са сред нациите в света, които имат най-голямо право да се страхуват от радиацията) са тъпи щом си пускат централите отново. Вземи иди го светни на ум и разум, те такъв експерт като тебе не са виждали! :)

11.08 2015 в 11:37

Това че при добив на злато природата се замърсява по същият начин като при добив на уран не е аргумент че това трябва да се случва. Ядреното гориво излиза от реактора хиляди пъти по-радиокативно от колкото е влязло и това остава за милиони години, като в един момент след хиляди години токсичността се увеличава многократно. То трябва да се съхранява и обезопасява за този период от джоба на данъкоплатеца.. Истинският план на ядрената мафия е то да бъде изоставено някъде в природата. Държавата са група хора които налагат кражбите си чрез сила. Държавата печата пари и тегли заеми, в един момент балона се пука. Приватизират печалбите и одържавяват рисковете и загубите. Държавите не съществуват толкова дълго колкото отработеното гориво. АЕЦ не е решение, а огромен проблем.

11.08 2015 в 10:34

Абе вие двамата кретени с кое сте съгласни?!
Не остана за комка риба тон в Тихия океан, радиация има по бреговете на Аляска.
Луди ли сте? Или сте един и същ откачалник пишеш под различни имена?

11.08 2015 в 10:25

Веднъж и аз да съм съгласен с тебе! :D