Служители на Tokyo Electric на съд за аварията във Фукушима

OFFNews Последна промяна на 31 юли 2015 в 12:40 2682 3

Трима ръководители на компанията Tokyo Electric Power ще да бъдат подведени под отговорност за аварията в атомната централа във Фукушима през 2011 г., реши граждански панел в Токио , пише Ройтерс. 

Обвинението към мениджърите е, че не са взети необходимите мерки за осигуряване на безопасността на централата, въпреки че са били наясно със заплахата от цунами.

Прокуратурата в Токио отхвърли първото обвинение през януари поради недостатъчни доказателства, но панелът успя да наложи решението си на второ гласуване. 

Гражданските панели се използват рядко. Те са наложени като част от правната система на страната след ВСВ с цел контролиране на бюрокрацията.  

През 2013 г. прокуратурата отказа да подведе под отговорност 30 служители на Tokyo Electric и други, обвинени от жителите, че са игнорирали опасностите от природни бедствия и не са предприели необходимите мерки за справяне с кризата. 

Делото срещу тримата представители на компанията бе открито миналата година.

Земетресение и цунами през март 2011 г. унищожиха намиращия се на 220 км североизточно от Токио АЕЦ. Последвалото стопяване на три от реакторите доведе до евакуацията на 160 000 души и замърсяване на вода, храна и въздух. Аварията във Фукушима се смята за най-тежката такава от тази в Чернобил през 1986 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2015 в 15:02

Айде пак...

"Има със сигурност поне 3 жертви от 250 Us марини изпълняващи мисия които са били облъчени. "

Какви са тия "марини"? Никакви американци не е имало близо до централата. Облъчени с какво? Целият седми флот барабар със самолетоносача се изнесе на 300км срещу вятъра още в неделя, реактор 1 гръмна чак в понеделник. Нещо линкче, новина или друго намира ли се? Или ЦРУ скри всичко?

"Области в Токио са толкова радиоактивни че вече би трябвало да са евакуирани"

Кои по-точно? Е те тука има база данни с измерванията от март 2011 нататък, я демонстрирай къде е тая радиация. Земетресението беше на 11 март, експлозиите на централата бяха в началото на следващата седмица.

http://search.kankyo-hoshano.go.jp/monitoring/servlet/search.SelectTop?pageSID=14552523

"Разбира се нищо не може и няма как да бъде доказано."

Как пък все "нищо не може да бъде доказано", бе? Много страшна таа радиация, ем я има, ем я нема.

"Ще мине време. "

Време мина бол. Където са "хилядите болни от рак" от Чернобил, които така и не се появиха, там ще са и милионите от Фукушима - в главите на неграмотните.

31.07 2015 в 14:32

Напротив, не ги обявяват официално. Има със сигурност поне 3 жертви от 250 Us марини изпълняващи мисия които са били облъчени. Сигурните жертви са всички деца които не приеха йод навреме. Замърсяването не е равномерно... Области в Токио са толкова радиоактивни че вече би трябвало да са евакуирани, но тъпо повишиха чрез закон допустимите нива на замърсяване на водата, така са изложени на тези радиоактивни частици чиито изотопи имитират елементи необходимми за организма не се изхвърлят, а се приемат в клетките като градивни елементи и облъчват на клетъчно ниво като избиват верижки от ДНК, генетичните малформации ще се появят чак при пра-пра внуците тъй като всяко момиче се ражда с всички необходими яйцеклетки от нейната майка. Разбира се нищо не може и няма как да бъде доказано. Ще мине време. Ядрената мафия разчита на това че други ще плащат сметката. Приватизират печалбите и одържавяват загубите~500млрд..

31.07 2015 в 12:55

Прокурорското обвинение падна, така че това също ще падне. За съжаление, да се докаже небрежност при преживян земетръс от М9+ и последвало цунами, от което загинаха 20к души хич не е лесно.

Особено ако от аварията няма нито една жертва.

А и проблемът не е на Тепко, а на държавата, която е разрешила строежа преди ненам колко години.