И Берлин иска „Хизбула“ в черния списък

Елица Мартинова 29 март 2013 в 16:27 1915 1

Ханс-Петер Фридрих, Снимка: Reuters
Ханс-Петер Фридрих, Снимка: Reuters

Германия също ще настоява „Хизбула“ да бъде включена в списъка с терористични организации, ако се докаже, че ливанското движение е организирало атентата в Бургас на 18 юли 2012 г.

Това е заявил след разговор с представители на Американския еврейски комитет вътрешния министър на Германия Ханс-Петер Фридрих, цитиран от списание Der Spiegel.

“Ако се потвърди, че „Хизбула“ е замесена в бомбения атентат в България през миналата година, ще има сериозни основания за включването на шиитската група в списъка с терористични организации“, коментира Фридрих.

Мнението му бе подкрепено и от германския министър на външните работи Гидо Вестер.

По-рано днес стана ясно, че Франция също подкрепя обявяването на „Хизбула“ за терористична организация, ако се докаже, че движението е подготвило атентата.

Лидерите на САЩ и Израел от месеци притискат ЕС да включи „Хизбула“ в черния си списък като терористична организация, пише изданието. Израел и България обвиниха директно групировката за организирането на атентата в Бургас, който отне живота на петима души, включително и на българина, шофирал автобуса

В сряда по време на посещението си в Брюксел премиерът Райков заяви, че България ще представи нови доказателства за вината на „Хизбула“. Той обаче бе категоричен, че страната ни няма да инициира процедура по включване на в движението в черния списък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови