Европа не е готова да обяви "Хизбула" за терористи

08 март 2013 в 13:42 2098 2

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕРА/БГНЕС
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейският съюз ще обмисли налагането на санкции на ливанското шиитско движение "Хизбула", но все още няма достатъчно доказателства за действията й в Европа, за да вземе решение.

Това каза председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, който в четвъртък се срещна с израелския премиер Шимон Перес.

България все още не е приключила разследването на нападението на бургаското летище и е помолила ливанското правителство за помощ, каза още Барозу. Едва след това ще стане ясно дали и какви мерки ще бъдат предприети срещу групировката. От своя страна израелският държавен глава отново призова ЕС да последва примера на САЩ и незабавно да вземе мерки срещу "Хизбула".

Според дипломатически източници от Брюксел следващата седмица европейска държава ще поиска включването на организацията в черния списък. 

На 18 февруари външният министър Николай Младенов отрече да е казвал, че България настоява „Хизбула“ да бъде призната за терористична организация. Пред Европейския съюз има различни варианти за действие, но не може да има опция за бездействие. В момента не се взема решение и България не е правила предложение за включването на „Хизбула“ в списъка с терористичните организации, заяви Младенов.

Два дни преди това лидерът на организацията Хасан Насрала каза, че няма да коментира твърденията на българските власти, че "Хизбула стои зад атентата. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови