Райков в Брюксел: България е против вкарването на "Хизбула" в черен списък

Елица Мартинова 28 март 2013 в 09:52 2166 3

Премиерът Марин Райков на срещата с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, Снимка: БГНЕС
Премиерът Марин Райков на срещата с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, Снимка: БГНЕС

България не настоява „Хизбула“ да бъде включена в черния списък с терористични организации.

Това потвърди в Брюксел министър-председателят Марин Райков, предаде Reuters. Премиерът заяви тази си позиция за пръв път в интервю пред БНР на 16 март.

Въпреки това България ще представи още доказателства, че именно "Хизбула" е отговорна за атентата в Бургас на 18 юли 2012 г., стана ясно от думите на премиера.

„Някой държави-членки в ЕС не бяха достатъчно убедени от доказателствата, които България представи на 18 февруари“, обясни Райков и допълни, че за страната ни е от важно ЕС да има общо становище по въпроса.

Служебният премиер и външен министър заяви, че България ще продължи разследването по случая и ще държи в течение ЕС и НАТО.

„Но не България е тази, която трябва да инициира техническата процедура за включване в списъка на Хизбула. Мисля, че нашите партньори ще могат да направят това, веднага щом постигнат определено ниво на консенсус по въпроса“, подчерта Райков.

На 5 февруари тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов официално потвърди, че „Хизбула“ има връзка с атентата в Бургас. Доказателствата по случая бяха представени пред Европейския съюз на 18 февруари.

Въпреки това ЕС не бърза да включи организацията в „черния си списък“. В края на миналия месец Израел осъди нерешителността на ЕС. Да се пита дали „Хизбула“ е терористична организация е като да се пита дали Париж принадлежи към Франция“, каза тогава министърът на гражданската защита Ави Дихтер.

„Хизбула“, от своя страна, категорично отхвърля всички обвинения. Ако тя бъде призната за терористична групировка от ЕС, европейските правителства и компании ще бъдат задължени да прекратят всички финансови сделки с тази организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!