Human Rights Watch критикува Ердоган за спазването на човешките права

ОFFNews 14 август 2014 в 18:40 2911 3

Реджеп Тайип Ердоган.
Реджеп Тайип Ердоган.

Правозащитната организация Human Rights Watch обяви, че в Турция е налице упадък на спазването на човешките права и върховенството на закона през последните две години, в които Реджеп Тайип Ердоган укрепи властта си.

"Ако дните на военно опекунство за щастие си отидоха от Турция, това не означава, че в момента в тази страна е налице правителство, което е напълно отговорно пред народа или съдебна система, която е независима и може да гарантира прилагането на законите за всички", пише в заключението на Ема Синклер-Уеб, която наблюдава положението в страната.

Тя допълва, че от корупционния скандал през декември 2013 г. насам Ердоган и партията му променят законите в тяхна полза и с цел да ограничат социалните мрежи. 

Ема Синклер-Уеб не одобрява и демонизацията на протестиращите в парка Гези, както и подкрепата на Ердоган за използваното насилие от страна на полицията.

След като спечели президентските избори на 10 август, Ердоган заяви: "Аз няма да съм президент само на тези, които гласуваха за мен, аз ще съм президент на 77 млн. души".

Синклер-Уеб попита дали това включва и хората, които го критикуват в Туитър.

Генералният секретар на германския Християн-социален съюз (ХСС) Андреас Шойер изрази безпокойството си за бъдещето на свободата и демокрацията в Турция, докато Ердоган е на власт.

"Турция на Ердоган няма място в Европа. Президентът ще смаже демократичните ценности с ботуша си, ще разшири влиянието си, ще иска да ограничи свободата на пресата и ще продължи с подстрекаващите към насилие изказвания по адрес на Израел", казва Шойер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!