Хеликоптери на САЩ потопиха катери на хутите в Червено море след опит за отвличане на търговски кораб

OFFNews 31 декември 2023 в 16:57 10450 6

военен кораб

Снимка US Navy

Корабът Gravely се отзовал на зова за помощ на контейнеровоза.

Военноморските сили на САЩ са унищожили "малки плавателни съдове" на хутите, които са се опитали да завземат контейнеровоз в Червено море.

Четири катера, идващи от контролираните от хутите райони на Йемен, са обстрелвали Maersk Hangzhou и са се доближили на няколко метра от кораба, съобщиха американските военни, цитирани от Би Би Си.

Хеликоптери от намиращите се наблизо американски военни кораби са се отзовали на сигнала за бедствие и са потопили три от плавателните съдове. Членовете на екипажа са били убити, а четвъртият плавателен съд е избягал.

От ноември насам хутите атакуват кораби в Червено море в отговор на военните действия в Газа, като групировката обяви, че ще напада всички съдове, свързани с Израел.

Централното командване на САЩ (Centcom) посочи, че, контейнеровозът Maersk Hangzhou е регистриран в Сингапур и се управлява и притежава от датска фирма.

Нападението е извършено около 06:30 ч. йеменско време (03:30 ч. по Гринуич). Катерите на хутите са се приближили до контейнеровоза на разстояние около 20 метра и са се опитали да се качат на борда му. Екипажът на кораба подал сигнал за бедствие и охраната отвърнала на огъня.

Хеликоптери от самолетоносача USS Eisenhower и разрушителя USS Gravely, които се намирали наблизо, се отзовали на призива за помощ. Когато пристигнали на мястото на нападението и се обърнали по високоговорители към екипажите на атакуващите катери, те били обстрелвани.

Хеликоптерите "отвърнаха на огъня при самоотбрана, потопиха три от четирите малки лодки и убиха екипажа им", заяви Centcom. Четвъртата лодка се е оттеглила, без да има жертви или щети от страна на САЩ. Никой на борда на "Maersk Hangzhou" не е пострадал и плавателният съд е в състояние, годно за плаване.

Това е второто нападение срещу Maersk Hangzhou през последните 24 часа: по-рано той беше улучен от ракетен обстрел от контролираните от хутите райони на Йемен. Американските разрушители Gravely и Laboon отвърнаха на огъня.

Според изявление на Centcom, докато са оказвали помощ на контейнеровоза, по двата кораба на ВМС на САЩ са били изстреляни две противокорабни ракети от контролираната от хутите територия.

Gravely е унищожил балистичните ракети при приближаването им, заяви Centcom, като добави, че това е 23-ата "незаконна атака от страна на хутите срещу международното корабоплаване" от 19 ноември насам.

Освен това звеното за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) към Министерството на отбраната съобщи за инцидент в Червено море на около 55 морски мили (101 км) югозападно от йеменското пристанище Ходейда.

В изявление на UKMTO се казва, че неидентифицираният плавателен съд е съобщил за "силна експлозия, придружена от светкавица в носовата част на плавателния съд", и няколко взрива. Не се съобщава за щети, няма пострадали членове на екипажа и корабът е напуснал района и се е отправил към близко пристанище, се казва в изявлението.

Зачестилите нападения на хутите през последните седмици принудиха много корабни компании, включително Maersk, да пренасочат корабите си към заобикаляне на Червено море.

За да стигнат до Суецкия канал в Египет, който свързва Средиземно и Червено море, корабите трябва да преминат през тесния проток Баб ал-Мандаб, разположен в близост до контролираните от хутите райони на Йемен.

След нападенията на хутите САЩ започнаха операция "Пазител на благоденствието", като организираха международна коалиция за защита на корабоплаването в региона.

В интервю за Асошиейтед прес вицеадмиралът от военноморските сили на САЩ Брад Купър заяви, че хутите не изглеждат склонни да спрат атаките въпреки пристигането на военноморска оперативна група в района. Той допълни, че от началото на операцията през Червено море са преминали 1200 търговски кораба и до миналата събота нито един от тях не е бил улучен от удари с дронове или ракети.

Миналата седмица Maersk заяви, че се готви да възобнови плаването по Червено море, но след инцидента с Maersk Hangzhou отново преустанови плаването по маршрута за 48 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

PaulPierce

01.01 2024 в 14:40

ЧНГ на тези момчета, както и на братята им от Иран и Рашистан

-1650

5

ob1

01.01 2024 в 02:52

Един се оставя, за да отнесе благата вест :) ЧНГ на терористите!

1000

4

Зла свекърва

01.01 2024 в 01:27

Браво на американците и на всички нации, чиито бойни кораби патрулират по този оживен маршрут.
Руснаците сами се простреляха. Хутите са проксита на техния съюзник Иран и те няма да посегнат да ги осмиряват.
Искаха да създават нов световен ред, а става ясно, че са част от проблемите, не от реда.

2159

3

Kilca

31.12 2023 в 21:58

ЧНГ на хутите!
Хахаха

12078

2

edin slep

31.12 2023 в 20:29

Това май е типично за всякаква сган като тези - ако действаш културно и диалогично те мислят за слабак (руснаците нали се подиграват, били сме еврогейове), ама като го праснат по чутурата или му избият маймуните реват и се жалват.

Тези няма как да бъдат победи освен с големи сили на терен, но поне могат да бъдат сдържани като им се потапят лодките и свалят хеликоптерите.

-685

1

Козин Човков

31.12 2023 в 18:28

Йеменските цигани дръпнаха дявола за опашката и сега ще си получат заслуженото.
 
X

Да помогнем на украинските деца!