Голям пробив във военните технологии: Израел създаде ПВО с лазерен лъч

След Железен лъч в Обетованата земя започват разработката на лазер за въздушен бой

OFFNews 15 април 2022 в 14:17 4729 2

Израел е постигнал изключителен технологичен пробив в сферата на отбраната. Държавна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd., заедно с Дирекцията за изследвания и развитие на отбраната към израелското Министерство на отбраната (DDR&D), са извършили успешна серия от революционни тестове на мощната лазерна система за противовъздушна и противоракетна отбрана – “Железен лъч” (Iron Beam).

Iron Beam е проектирана да противодейства на трудни за проследяване във въздуха обекти и заплахи. По време на тестовете чрез различни сложни сценарии системата е прихванала успешно безпилотни летателни апарати (дронове), ракети и артилерийски снаряди.

“Железен лъч” на RAFAEL предоставя на Израел съвсем нова отбранителна способност, която до момента няма аналог. Тя развива успешно мощна лазерна технология по оперативен стандарт с оперативни възможности за прихващане. Тестовете са първата фаза от дългогодишна програма на DDR&D и отбранителната индустрия. Програмата има за цел да разработи наземна и въздушна лазерна система с големи способности, която да е оборудвана за справяне със заплахи с далечен обсег и с висок интензитет. Лазерът надгражда другата ПВО система на RAFAEL – „Железен купол“.

„RAFAEL се гордее, че завърши тази първоначална серия от тестове с най-иновативния и мощен лазер в света. Успешните изпитания включваха прихващане на широк спектър от заплахи и доказаха забележителните възможности на системата. Сътрудничеството ни с DDR&D и Министерството на отбраната е в основата на това изключително развитие и е важен етап в процеса на постигане на оперативна способност. Уверен съм, че този технологичен пробив ще доведе до нови възможности в областта на насочването на енергия, в това число и в системите за лазерно насочване с висока мощност. Това постижение е резултат от неуморната работа на служителите на RAFAEL, които допринасят за сигурността на Израел, като същевременно запазват и развиват технологични способности, за да гарантират качественото предимство на държавата”, коментира ген.-майор от резерва Йоав Хар Евен, главен изпълнителен директор и президент на Rafael Advanced Defense Systems.

Според ръководителя на DDR&D бриг. ген. от резерва Даниел Голд Дирекцията за изследвания и развитие на отбраната към израелското Министерство на отбраната разработва значителни програми за развойна дейност в различни технологични области в подкрепа на Израелските отбранителни сили.

"Мощната лазерна система ще бъде неразделна част от многостепенната система за противовъздушна отбрана на Израел. Този технологичен пробив настъпва в момент, когато търсенето на тази система е рекордно високо. Тези изпитания са огромен успех и в резултат на натрупаната в процеса на развойната дейност – креативност, иновативност и знание. В последните години DDR&D ръководи лазерната програма в партньорство с Израелските отбранителни сили и отбранителната индустрия в държавата под командването на ръководителя на научно-изследователското звено на DDR&D – бриг. ген. Янив Ротем. Това са хората, превърнали визията в реалност. DDR&D ще продължи да ръководи изследвания и технологични разработки, които формират основата на иновативните системи, използвани за защита на държавата Израел”, каза той

Друг израелски генерал разкрива допълнителни подробности около проведените тестове.

„Завършването на тези иновативни тестове, в които използваме мощен лазер, е само началото според нашата визия. За първи път успяхме да прихванем артилерийски и минохвъргачни изстрели, ракети и безпилотни летателни апарати с такъв предизвикателен обсег и времеви интервали. Лазерът променя изцяло правилата на играта, благодарение на лесното управление и значителните икономически предимства, които предоставя. Следващата стъпка е да продължим развитието и да извършим първата интеграция на системата в Израел. Планираме през следващото десетилетие да поставим много на брой лазерни предаватели по границите на Израел. Паралелно с това ще продължим да разработваме модерни способности, включително въздушен лазер", заяви бриг. ген. Янив Ротем, ръководител на отдел “Научно-изследователска и развойна дейност” в Дирекцията за изследвания и развитие на отбраната към израелското Министерство на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

15.04 2022 в 15:11

И на Литва, Латвия, Естония, Полша, Финландия, Швеция и още няколко близки държави.

10298

1

AntiZ

15.04 2022 в 14:53

Да го предложат на украинците. Така ще могат да осветят на руския пилот онова тъмно място, което слънцето не осветява.