Евакуираха още 2 гръцки града заради пожарите, огнената стихия на Родос не стихва

Пожарите в Алжир и Тунис са овладяни

OFFNews 27 юли 2023 в 11:25 1488 0

Изгоряла постройка на о. Корфу

Снимка Getty Images

Изгоряла постройка на о. Корфу

Евакуират два централни гръцки града - Волос и Ламия, които са застрашени от нови огнища на горски пожари. Огнената стихия на островите Родос, Корфу и Евбея продължава да бушува. Повечето от пожарите в Алжир вече са овладени, предаде Би Би Си.

Жителите на Волос (на източното крайбрежие, северно от Атина) и намиращият се в близост Ламия са инструктирани да се преместят на безопасно място, след като Гърция е все така застрашена заради вълната от високи температури около Средиземно море.

До момента пожарите в Гърция са 3 жертви. Ситуацията на остров Родос продължава да е критична. По данни на местните власти до момента 16 000 души са били евакуирани по суша, а 3000 - по море. Останалите е трябвало да напуснат по шосе или да използват собствен транспорт. На хиляди туристи им се налага да се насочат към временни убежища като спортни стадиони, преди да получат аварийните самолети, осигурени от туристическите компании.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че страната е "във война" с горските пожари и предупреди, че я очакват "още три трудни дни", преди да спаднат температурите. Вчера гръцкото министерството на гражданската защита алармира за "изключителна опасност" от пожари в шест от 13-те региона на страната. Министърът на гражданската защита Василис Кикилия заяви, че през последните 12 дни пожарните екипи са се борили с повече от 500 пожара в цялата страна - включително в Мидея.

До момента най-много жертви има в Алжир - над 30, включително 10 войници, загинали по време на евакуация в крайбрежната провинция Бежая, източно от Алжир. Повечето от пожарите в Алжир вече са овладени. В Тунис министърът на вътрешните работи на страната Камел Феки заяви в сряда, че всички горски пожари са под контрол и няма жертви.

Португалия, Хърватия и френският средиземноморски остров Корсика са сред другите места, където през последните дни възникнаха горски пожари. За щастие няма информация за жертви там. 

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че изпраща подкрепа на засегнатите страни, включително Тунис и Гърция. Европейският съюз (ЕС) даде заяwка, че иска да подпише договори за до 12 противопожарни самолета, за да подобри способността си да се бори с пожарите, предизвикани от изменението на климата. Това ще бъдат първите самолети, които ще бъдат изцяло собственост на ЕС.

Междувременно екип от експерти в областта на климата - групата World Weather Attribution - заяви, че интензивната гореща вълна този месец в Южна Европа, Северна Америка и Китай би била практически невъзможна без предизвиканото от човека изменение на климата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика