''Библейските пожари'' в Гърция в снимки

Огнеборците спасяват не само хора, но и животни, застрашени от ужасяващата огнена стихия

OFFNews 25 юли 2023 в 15:08 4411 1

Огнеборец полива спасено коте с вода

Снимка Getty Images

Огнеборец полива спасено коте с вода

Опустошителните пожари на фона на високите температури в Гърция продължават. В борбата с пламъците на огнеборците се налага да спасяват хора и животни.

Вчера близо 20 000 души бяха евакуирани от остров Корфу, а остров Родос остава едно от най-засегнатите места, където огнената стихия бушува вече шести ден. Хиляди хора бяха евакуирани от крайбрежните села и курорти. Пожари възникнаха и на южния остров Евбея до Атина. Жителите на четири села в южната част на острова се евакуират в град Каристос.

Вълната от пожари в Гърция започна в началото на миналата седмица. Гърция поиска от ЕС да активира Механизма за гражданска защита - координирана спасителна и хуманитарна помощ в борбата с горските пожари. Миналата седмица в Гърция пристигнаха пожарникари и оборудване от няколко европейски държави и Израел.

Днес в Гърция се очаква максималните температури ще бъдат между 41 и 43 градуса по Целзий, съобщиха местните метеорологични служби. Южна Европа е изложена на продължителна вълна горещо време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

25.07 2023 в 17:24

Като са толкова библейски нека да припомним заглавия от минали години:
1) 20.07.2022 (на практика по същото време мин. година) - В Гърция продължава борбата с бушуващите пожари. Няма пострадали хора. На остров Лесбос евакуираха туристи. Ситуацията се усложнява от горещото време. Днес температурите в Гърция ще достигнат до 42 градуса.
2) 28.07.2021 г. - В Гърция са избухнали над 50 пожара. Високите температури и силните ветрове затрудняват гасенето. Най-опасните пламъци горят само на 20 км от Атина в очакване температурите да надхвърлят 40 градуса при наличието на силни ветрове.
3) 10.07.2020 г - Заради сухото лято: Горски пожари опустошават Гърция.
През 2018 г. Пожари източно от Атина отнеха живота на над 100 души.

Какво ТОЧНО е библейското на настоящите пожари???
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки