Пожари бушуват и в Анталия. Самолет за гасене на пожари се разби на гръцкия о-в Евбея (видео)

2 жени в Северна Италия бяха убити от паднали дървета заради силна буря

OFFNews 25 юли 2023 в 16:49 5152 0

Самолет Canadair за гасене на пожари

Снимка Getty Images

Самолет Canadair за гасене на пожари

Огромни горски пожари пламнаха в туристическия район Кемер в Анталия, Турция. Междувременно силна буря отне живота на две жени в Северна Италия, а летището в южния град Палермо отново бе отворено след силен пожар, предадоха Hürriyet Daily News и Ройтерс.

Самолет за гасене на пожари Canadair се разби по време на работа в горския пожар, който бушува в южната част на гръцкия остров Евбея. По първоначални данни на борда на самолета е имало двама души - пилотът и неговият заместник. Двамата са в неизвестност, съобщи гръцкото издание "Катимерини".

Подобно на Гърция, в момента температурите в Турция чупят рекорди, а пожарните екипи са изправени пред продължителни битки с многобройните горски пожари. Пожарът в Кемер е започнал снощи около 21 часа вечерта.

До сутринта пожарът вече се е разпространил на площ от 120 хектара. Проблемът е, че тъй като пожарът е започнал да гори в тъмното, въздушната намеса е била невъзможна.

"Достъпът е затруднен, тъй като районът попада в границите на национален парк. В гората има ограничени пътища. Екипите се намесиха през нощта и направиха горските пътища достъпни", заяви Мехмет Нури Ерсой, министър на култура и туризма в Турция.

Той поясни, че 1050 души персонал, над 200 превозни средства, 10 самолета и 22 хеликоптера се борят с огнената стихия. Тъй като днес вятърът не е силен, екипите се надяват да овладеят пожара преди настъпването на вечерта.

Държавната болница в Кемер е била евакуирана като предпазна мярка, но амбулаториите продължават да обслужват пациенти, допълни Ерсой.

Освен в Кемер още два пожара обхвана Турция - единият в южната провинция Кахраманмараш, който беше потушен след 12 часа интензивни усилия за гасене. Вторият е започнал на 24 юли по обяд в района Саруханлъ в западната провинция Маниса. Този пожар бе овладян за часове, а екипите продължават да работят по охлаждането на района.

Междувременно летището в Палермо, Италия, отново отвори врати, след като горските пожари в Сицилия наложиха затварянето му за няколко часа по-рано днес на фона на екстремни метеорологични условия на Апенините. Силни бури причиниха щети и поне два смъртни случая в северната част на страната, предаде Ройтерс.

По-рано днес летището беше затворено докато пожарникарите се опитваха да потушат голям пожар в близкия район. Огънят наруши местния пътен и железопътен трафик. Регионалните власти съобщиха, че жена е починала, след като линейката не е могла да стигне до дома ѝ заради пожара.

Временното затваряне на летището допълнително утежни ситуацията в Сицилия в разгара на туристическия сезон. Основното летище на южния италиански остров в Катания, пето по големина в страната, беше затворено миналата седмица заради пожар в сградата на терминала и беше отворено отново само за няколко полета.

Вчера в някои части на Източна Сицилия температурите достигнаха до 47,6 градуса по Целзий, което бе близо до рекордните за Европа 48,8 градуса, регистрирани на острова преди две години.

Междувременно през нощта буря в Милано отнесе покриви и изкорени дървета, блокира пътища и наруши наземния трафик. Вчера две жени загинаха в северните провинции Монца и Бреша, след като бяха затиснати от падащи дървета.

"През живота си съм преживял 65 лета. Това, което виждам сега, не е нормално. Вече не можем да го отричаме - изменението на климата променя живота ни", написа кметът на Милано Джузепе Сала в социалните мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки