Огнената стихия около Средиземно море отне живота на 34 души в Алжир и 3 в Гърция (галерия)

Български пожарникари ще се присъединят към борбата с пожарите в южната ни съседка

OFFNews 26 юли 2023 в 10:44 1479 0

Последствията от пожара в Алжир

Снимка Getty Images

Последствията от пожара в Алжир

Над 40 души загинаха, повечето от тях в Алжир, в горските пожари около Средиземно море, които застрашават села и ваканционни курорти, а хиляди хора са евакуирани, предаде Би Би Си.

Вчера трима души са загинали в Гърция заради опустошителните пожари, бушуващи из страната.

Български пожарникари ще се присъединят към борбата с огнена стихия в южната ни съседка, предаде БТА. В момента Гърция се подготвя за повече полети за евакуация от Родос, а пожарите на островите Корфу и Евбея продължават. Настоящата дълга гореща вълна не спира. Днес се очаква температурите в дадени части на Гърция да се повишат до над 44 градуса по Целзий.

"Библейските пожари" в Гърция в снимки

Най-много жертви до момента има в Алжир, където сред 34-те жертви са 10 войници, загинали по време на евакуация в крайбрежната провинция Беджая. Беджая е най-засегнатият район, в който са загинали 23 души, съобщават местните медии.

Алжирските власти твърдят, че 80% от пламъците са потушени от неделя насам, но продължават мащабните усилия за гасене на пожари, в които участват около 8000 души, стотици пожарни коли и няколко самолета. Пожари бушуват и в съседния на Алжир Тунис, където се наложи 300 души да бъдат евакуирани от крайбрежното село Мелула.

В Гърция Министерството на гражданската защита предупреди за "изключителна опасност" от пожари в шест от 13-те региона на страната днес.

Жертвите в Гърция са двамата пилоти на падналия самолет за гасене на пожари на остров Евбея вчера и 41-годишен животновъд, който беше в неизвестност от неделя насам. Тялото ми е било открито в изгоряла постройка в труднодостъпен район на острова.

Останките от разбилия се самолет на остров Евбея/Снимка: Getty Images

Над 20 000 души бяха евакуирани през последните дни от домове и курорти на остров Родос към южната част на Гърция. Вече 5000 души са се прибрали у дома, след като между неделя и вторник бяха организирани над 40 спешни полета. Авиокомпаниите Jet2 и Tui отмениха полетите за острова през следващите дни.

Междувременно пожарите, които се разпространяват в Сицилия, принудиха Италия да затвори за кратко летището в Палермо.

Горски пожар пламна и край Дубровник, Хърватия, съобщи тази сутрин Хърватската противопожарна служба, предаде БТА.

Цяла нощ пожарникарите са се борили с огнената стихия в района на Плат, община Жупа дубровачка, и успяха да предотвратят разпространението ѝ към хорските домове. На място има около 130 пожарникари, а към пожара са изпратени два самолет тип Canadair, се посочва в съобщението.

По думите на шефа на Хърватската противопожарна служба Славко Туцакович борбата с пламъците продължава, има достатъчно пожарникари и не са били евакуирани граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки