COVID-19 по света: Бунтове срещу мерките и нови ограничения

OFFNews 26 януари 2021 в 13:08 1702 0

Третата вълна на пандемията от COVID-19 и появилите се варианти на вируса станаха причина за въвеждането на нови ограничения и протести срещу мерките в редица страни по света.

Властите в Нидерландия изразиха опасенията си, че страната е пред гражданска война. В неделя в много градове протестите срещу ограниченията, наложени заради пандемията, ескалираха. Очакват се нови безредици идните дни, пише "Дойче веле".

Местни медии съобщават, че са били задържани повече от 130 души. По данни на полицията това са били най-тежките размирици от 40 години насам. 

Властите в Белгия се опасяват, че в края на седмицата в страната са възможни бунтове срещу противоепидемичните мерки, подобни на събитията в съседна Нидерландия, съобщават местни медии. Отбелязва се, че в социалните мрежи се разпространяват призиви за безредици в няколко от градовете в провинцията. От утре в Белгия влиза в сила забрана за пътувания през граница за развлечение, която ще остане в сила до март, предаде БТА.

В Брюксел са открити няколко огнища на британския и южноафриканския щам на COVID-19. Данните показват, че за седмица броят на заразените се е увеличил с 14 на сто, без това да повишава бройката на приетите в болница и на починалите. Жертвите на вируса в страната са близо 21 хиляди, при средно 50 починали дневно. Досега в Белгия са ваксинирани 192 100 души.

Управлението на пандемията се "изплъзва от контрол", предупреди германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от "Билд". Тя настоя за по-стриктни мерки за предотвратяване на нова вълна от инфекции. Според канцлера заради бързо разпространение на нови щамове на коронавируса Германия "стои върху буре с барут". 
Меркел подчерта, че "не е сигурно" дали ще отворят магазините в средата на февруари и поиска да се предприемат още ограничения, включително възможно най-голямо ограничаване на пътуванията. Германия регистрира 6408 нови случая на коронавирус за последното денонощие и 903 починали.

С решение на началника на гръцката полиция от днес до 1 февруари в цяла Гърция се забраняват всички публични събирания на открито с участие на повече от 100 души, съобщи АНАМПА, като се позовава на съобщение на полицията. Решението е аргументирано с извънредните обстоятелства, свързани с мерките за овладяване на разпространението на коронавируса и опасността от увеличаване на темпа на предаването му при големи обществени събирания, предаде БТА.

Предвидените санкции са 5000 евро за юридическите лица, които организират масови събирания в нарушение за заповедта, 3000 евро за физическите лица-организатори и 300 евро за участниците.

Швеция реши да удължи до 15 април препоръката си да не се пътува извън Европа, освен при крайна необходимост, заради ситуацията с коронавируса, предаде Ройтерс.

Границите на Нова Зеландия вероятно ще останат затворени през голяма част от 2021 г., докато бъде оценен ефектът на ваксинацията срещу COVID-19 в световен мащаб, обяви премиерът Джасинда Ардърн, цитирана от Франс прес. Тя обясни, че появата на първи случай на заразяване миналата седмица след повече от два месеца без предаване на вируса на местна почва, показва заплахата, която коронавирусът представлява за островната държава, която до момента като цяло успя да постави епидемията под контрол. Границите на Нова Зеландия са затворени за чуждестранни посетители от март миналата година. Страната с население от 5 милиона души е регистрирала по-малко от 2000 заразени и 25 починали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови