#BoycottGermany: Най-новият израз на гръцката омраза към Меркел

OFFNews 16 юли 2015 в 12:02 4867 11

Политически активисти призоваха гърците да бойкотират всички германски марки и стоки, съобщи Би Би Си.

#BoycottGermany се появи в Twitter преди дни, но до момента вече е използван над 30 000 пъти.

Активистите настояват гърците да бойкотират продукти с баркод, започващ с цифри, указващи германски произход – 401-440.

Баркодът обаче показва само къде се намира фирмата-майка, а не къде е произведен самият продукт. Стока с баркод, започващ с 401, може спокойно да бъде произвеждан във Франция, Великобритания и дори Гърция.

Едно от най-споделяните съобщения е на американския анархист и професор по антропология в Лондонския университет по икономика Дейвид Гребер.

В съобщението Гребер предлага Германия да изплати опростените репарации след Втората световна война плюс лихвите. Според него гърците трябва да бойкотират германските стоки, докато това не се случи.

Съобщения с #BoycottGermany са използвани и от редица германски потребители на Twitter. Част от тях призовават хората да не се обръщат един срещу друг, защото проблемите между Германия и Гърция са политически. „Германците са също толкова невинни, колкото и гърците“, пише потребителят @despinaktf и предлага #SupportGreece вместо #BoycottGermany.

Друг потребител пък е категоричен, че гърците трябва да инвестират силите си в своята страна и икономика, вместо в бойкота на германски стоки.

Германският журналист Томас Валде пък написа: „Дали гръцкото искане за #BoycottGermany включва и гръцките пари за финансова помощ? Не? Добре тогава“.

Част от потребителите в Twitter посрещнаха призива за бойкот на гръцките стоки с чувство за хумор.

Един от потребителите постна и снимки, с които да покаже от какво ще трябва да се откажат гърците, ако спрат да купуват германски стоки, и с какво ще трябва да го заменят, купувайки гръцки стоки.

В същото време германски производители обявиха, че приемат сериозно призива за бойкото, но за момента няма причина за притеснения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!