МВФ разкритикува споразумението с Гърция

OFFNews 15 юли 2015 в 12:34 3738 5

Снимка REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Международният валутен фонд разкритикува споразумението между Еврогрупата и Гърция. Според Фонда Гърция има нужда от много по-голямо облекчаване на дълговете от това, на което са склонни европейските правителства, се казва в анализ на МВФ, публикуван във вторник вечерта, съобщи Reuters.

Критиката идва когато Атина се готви са гласува планираните строги икономии, срещу които Европа ще отпусне над 80 милиарда евро в рамките на новия спасителен план.

Според МВФ европейските държави трябва да дадат 30-годишен гратисен период за обслужването на целия дълга, включително новите заеми. В противен случай те ще трябва да се съгласят да правят годишни трансфери към гръцкия бюджет или да приемат значително опрощаване на съществуващите кредити.

Анализът за устойчивостта на дълга вероятно ще изостри дебата в Германия дали страната трябва да дава нов заем на Гърция. Анализът повдигна въпроса за бъдещата намеса на МВФ в спасителния план и ще бъде видян от мнозина в Гърция като доказателство, че правителството на Сириза трябва да поиска облекчаване на условията. Гръцки вестник дори нарече доклада "плесница в лицето на Берлин".

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отново заяви, че според министри в германското правителство би било по-разумно Атина да напусне еврозоната временно, отколкото да получава нов спасителен план.

Планът, който предвижда заем срещу реформи в Гърция, трябва да бъде гласуван от парламента на страната днес.

Премиерът Алексис Ципрас защити споразумението и заяви, че то е по-добро от излизане от еврозоната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови