Европа иска и България да даде пари на Гърция

OFFNews 15 юли 2015 в 19:45 19287 41

Снимка Marc Mueller/EPA MARC MUELLER/EPA

Европейската комисия ще поиска от 9-те страни членки на ЕС, които са извън еврозоната и сред които е и България, да дадат гаранция за спешен заем от близо 13 милиарда евро на Атина, предаде БНР.

Това се налага, тъй като на Гърция й трябва преходно финансиране за следващите 3 месеца, след които е предвидена да започне следващата спасителна програма.

"Поради очевидната липса на по-добри решения единственият възможен вариант остава Европейският фонд за финансова стабилност. Това е инструмент, който беше създаден в началото на дълговата криза и принципно трябваше вече да не се използва.

Във фонда обаче има налични пари от европейския бюджет като гаранция, които могат да покрият неотложните плащания на Гърция от 7 милиарда евро през юли и още 5 милиарда през август. Без да върне просрочения заем към МВФ, той не може да участва в сключената сделка с евролидерите за 86 милиарда евро, а гръцките банки няма да получат помощ, за да спрат ограниченията.

Проблемът е, че се иска гласуване на ниво 28 страни, а повечето от членките извън еврозоната, като Великобритания, заявиха, че не желаят да поемат задължения заради гърците. Затова Комисията търси начин да ги обезщети и да им даде гаранции", каза Валдис Домбровскис, комисарят, отговорен за общата валута.

Все още няма официална позиция на страната ни по въпроса, но БНР припомня, че на 26 юни Борисов заяви, че не му се вижда логично по-бедни страни да плащат на по-богатите.

"Сега се оказва, че българският бюджет може да гарантира за гърците, въпреки че не сме в еврозоната. Ветото срещу заема може да бъде заобиколено чрез гласуване с квалифицирано мнозинство на едва 15 финансови министри, представляващи държави с 65% от общото население на Съюза", обясниха източници от Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!