Борис Джонсън спря доклада за вероятната намеса на Русия в референдума за Брекзит

OFFNews 04 ноември 2019 в 21:22 4764 1

Борис Джонсън

Снимка Sky News

Британската парламентарна комисия по разузнаването и сигурността няма да успее до изборите да публикува своя доклад, в който, както се очаква, ще бъде даден отговор дали Русия се е намесила в референдума за излизането на страната от ЕС и в изборите от 2017 г.

Публикуването на доклада е спряно от правителството на Борис Джонсън, съобщава Би Би Си /BBC/.

Кога документът ще види бял свят, още не е ясно, но със сигурност ще е след предсрочните избори на 12 декември, пише агенция Блумбърг. Последният работен ден на Камарата на общините в настоящия й състав е вторник, 5 ноември.

Повече от година парламентарната комисия по разузнаването и сигурността работи по доклада си с краткото название „Русия“. Членовете й не разкриваха в какво именно е фокусиран този документ, но Би Би Си успя да научи, че експертите опитват да потвърдят факта, че Москва някак е успяла да повлияе на хода на референдума за Брекзит.

На 17 октомври готовият доклад е вече на бюрото на премиера Борис Джонсън и в съответствие със закона за правосъдието и сигурността, той трябва да оцени дали в текста няма някаква информация, която в случай на обнародване, би попречила на работата на органите за сигурността и разузнаването.

Според експертите, обикновено премиерът успява да свърши това в рамките на 10 дни. Но явно в обкръжението на Борис Джонсън имат други измерения.

„Подобни доклади, съдържащи чувствителна информация, трябва да преминат редица административни етапи. Обикновено това отнема няколко седмици“, казва пред Би Би Си неназован представител на Даунинг стрийт.

Независимо от това, ръководителят на парламентарната комисия Доминик Грийв е разчитал докладът да бъде обнародван на 28 октомври. Докладът неформално е бил насрочен за 4 ноември с надеждата това време да бъде достатъчно.

Да се протака повече е невъзможно – непубликуваният до вторник документ ще трябва да чака своя час до средата на декември, тъй като парламентът е разпуснат заради провеждането на предсрочните избори. А членовете на комисията подчертават, че в доклада има информация, която няма да бъде безинтересна за избирателите.

„Парламентът и обществото трябва да получат достъп до този доклад, особено предвид предстоящите избори. И е недопустимо за премиера да изчаква, като отказва достъпа на хората до тази информация“, посочва Доминик Грийв, председател на комисията.

По време на работата си по доклада членовете на комисията са разпитали представители на Центъра за правителствените връзки, МИ-5 и МИ-6. Марк Урбан, редактор в Би Би Си и специалист по въпросите на сигурността, счита, че в документа не става дума за някакви действия, съпоставими с намесата на Русия в президентските избори в САЩ.

Според него обаче самият факт, че правителството не иска да публикува доклада до изборите, сам по себе си е красноречив много повече от всички изводи, до които е стигнала парламентарната комисия.

До момента няма отговор на въпроса какви доказателства са представени в документа. „Такива доказателства вероятон са по-малко, отколкото някои се надяват, но повече, отколкото други очакват“, коментира кореспондентът на Би Би Си по въпросите на сигурността Гордън Корера.

Русия последователно отхвърля всички изявления на британските политици и определя обвиненията в намеса в изборите като неоснователни.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  23293

  1

  Стефан

  05.11 2019 в 01:36

  Боже, какъв сюрприз!:)))
  Колко години минаха от Полоният? А от Новичокът?
  А от хайкли-лайки?
  Циганите на софийския битак, лъжат по-малко от английските премиери. Мога да го докажа.
   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)