Боевете в Нагорни Карабах се възобновиха, жертвите са стотици

Йорданка Веселинова 05 октомври 2020 в 16:57 9892 1

Снимка архив

Боевете между арменските и азербайджанските сили в Нагорни Карабах бяха възобновени, след като двете страни си размениха обвинения за удари над цивилни територии, пише Асошиейтед прес. 

Представители на етническите арменци в азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах заявиха днес, че още 21 военнослужещи са били убити при сражения с Азербайджан, предава Ройтерс. Така общият брой на военните жертви на отцепниците е достигнал 223 от началото на боевете преди осем дни. Азербайджан не разкрива броя на загиналите военни. Цивилните жертви са 25.

Арменски сили са подложили под ракетен обстрел втория по големина град в Азербайджан - Гянджа, предава Ройтерс. Армения отрича да е открила огън. Служител на арменското министерство на отбраната заяви, че "не е вярно и е пълна дезинформация, че Армения е обстрелвала азерски крепости". Лидерът на Нагорни Карабах - Араик Харутюнян съобщи, че военновъздушната база в Гянджа е разрушена. 

От външното министерство на Армения заявиха, че с разпространението на информация за арменски обстрел над населени места Азербайджан се подготвя за “разширяване географията на войната”. Според тях с това Азербайджан се опитва да скрие масов обстрел над големи населени места в спорния анклав Нагорни Карабах.

Арменските военни съобщават за ракетни удари в Степанакерт - столицата на спорната територия. 

Според Франс прес в последните дни се наблюдава зачестяване на обстрела над градски зони. Сред жертвите са както военни, така и цивилни.

Представители на Нагорни Карабах заявиха, че близо 200 военнослужещи на тяхна страна са загинали в сблъсъците до момента. Осемнадесет цивилни са убити, а над 90 други са ранени. Азербайджанските власти не предоставиха подробности за военните си жертви, но заявиха, че са убити 24 цивилни и 124 са ранени, пише Асошиейтед прес.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев по-рано заяви, че военните действия няма да приключат, докато арменските сили не се изтеглят от Нагорни Карабах. Той поиска още Армения да изготви график за изтегляне от спорната територия. Алиев, заяви още, че равнодушието на международната общност е сред причините за ситуацията в региона.

Днес, по време на визитата си в Турция, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за примирие в Нагорни Карабах, предаде Ройтерс. Това идва на фона увеличаването на броя на загиналите. Столтенберг каза: “Изключително важно е да отправим много ясно послание към всички страни, че те трябва да спрат незабавно стълкновенията, че ние трябва да подкрепим всички усилия за намиране на мирно решение по пътя на преговори”. Той призова и Турция - основен съюзник на Азербайджан, "да използва влиянието си за успокояване на напрежението" в спорната територия.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че НАТО трябва “да призове Армения да се изтегли.” Според официалната турска позиция трябва да се сложи край на “окупацията” на Нагорни Карабах от сепаратистите, подкрепяни от Армения. Чавушоглу заяви още, че Армения “извършва военни престъпления” като напада зони, населени с цивилни.

Азербайджанският президент Илхам Алиев призова за включване на Турция в мирния процес за Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Междувременно много чуждестранни журналисти напускат неформалната столица на Нагорни Карабах - Степанакерт, след ракетните нападения, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Арменските власти предстои да организират пресцентър в Горис.

Спорната територия Нагорни Карабах се намира в Азербайджан, но е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от Армения от края на сепаратистката война през 1994 г. Боевете в региона избухнаха на 27 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови