Белият дом атакува Москва заради визитата на Асад

OFFNews 22 октомври 2015 в 09:42 3692 9

Асад в Москва

Снимка АП

Във вторник сирийският президент Башар Асад беше на необявена предварително визита в Москва за разговори с Путин.

Говорител на президента на САЩ Барак Обама рязко е осъдил посещението в Москва на сирийския президент Башар Асад, съобщи Би Би Си. Белият дом упреква Русия, че го е посрещнала на „червен килим“, т. е. официално, с почести.

Асад изненадващо пристигна в Москва във вторник, три седмици след началото на руските въздушни удари по позиции на ИДИЛ и на други бунтовници в страната му.

Това беше неговото първо пътуване в чужбина, след като през 2011 г. В Сирия започна гражданска война, в която досега са загинали над четвърт милион души, а потоците бежанци не спират.

В Москва сирийският президент благодари за военната намеса, която според него е попречила тероризмът да стане „по-разпространен и вредоносен“.

Кореспондентът на Би Би Си в Москва коментира, че приемайки Асад, президентът Путин „отправя ясно послание към Запада – че Москва е ключов играч в Близкия Изток и че не може да има разрешаване на сирийския конфликт без участието на Русия“.

Това послание изглежда подчертано и от започващото още днес посещение на руска парламентарна делегация в Дамаск. Очаква се Асад и председателят на сирийския парламент да приемат депутатите от Думата.

Обаче според обширен анализ в „Ню Йорк таймс“ продиктуваните от политически сметки отношения между Москва и Дамаск не са безоблачни.

„През зимата на 2012 г., когато гражданската война в Сирия вече беше погълнала хиляди животи, руският президент Владимир Путин звучеше пренебрежително към обсадения сирийски лидер Башар Асад и равнодушен към неговото бъдеще...“ - се припомня в статията.

„Ние не не сме чак толкова загрижени за съдбата на режима на Асад“, каза тогава Путин.

„Три години по-късно, двамата президенти се обвързаха в съюз, който отразява не само приоритета на спешното спасяване на крехкото централно правителство в Сирия, но и подкопаното положение на всеки от тях на международната сцена... Но въпреки че Асад отлетя тайно в Москва във вторник, студените лични отношения между двамата мъже не са променени, според висши служители, дипломати и анализатори.“

„Както всички казват, двамата лидери остават отчуждени и предпазливи един към друг. Кремъл по-специално е разочарован от арогантността на Асад и – най-малкото до неотдавна - от неговата неохота да се поддаде на руските желания по проблеми като започването мирни разговори в Москва тази година и освобождаването на дисидентите, които биха могли да играят роля във всяко политическо решение.“

„За руснаците Асад не е свещена крава“, казва анализатор, цитиран в статията на „Ню Йорк таймс“, озаглавена „Асад намери студена прегръдка в пътуването си до Москва“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!