Путин: Целта на Русия в Сирия е да подкрепи правителството на Асад

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2015 в 12:26 2578 16

Снимка Россия 24

Единствената цел на Русия в Сирия е да подкрепи законното правителство на Башар Асад и да създаде условия за постигане на политически компромис в страната.

Това обяви в интервю за телевизия „Россия 24” руският президент Владимир Путин.

„От това изхождахме от самото начало и сега се занимаваме с това”, заяви Путин.

„Ние не виждаме разлика между шиити и сунити. Значителна част от нашето население изповядва исляма. Те също са граждани на Русия, както и християните, юдеите, и ние не правим разлика. В никакъв случай в Сирия не искаме да влизаме в междурелигиозните конфликти”, подчерта руският президент.

„Ние сме в постоянен конфликт с лидерите и знаем какво мислят. И още повече – ако не знаех какво реално мислят страните извън общите пропагандни клишета, може би нямаше да направим това”, коментира Путин в отговор на въпрос за подкрепа на сунитите от някои страни.

В неделя Русия порази 63 позиции на „Ислямска държава”. Ден по-рано бяха поразени 55 позиции на ИДИЛ, съобщиха руските власти.

Външната политика на Русия е миролюбива без всякакво преувеличение. Като се погледне картата на света и се види каква част от нея заема Русия, става очевидно, че на нас не са ни нужни нито чужди територии, нито чужди природни богатства. Русия си е самодостатъчна. Нямаме необходимост да воюваме и да сме в конфликт с някого. Още повече, през 1990 г. Русия беше инициатор на разпада на бившия Съветски съюз. Това беше общо решение , но основно беше решение на Русия. Затова ние нямаме никакво желание да създаваме отново империя, да пресъздаваме Съветския съюз, подчерта Путин.

Руският президент отговори и на критиките, според които руските самолети поразяват цели на опозицията, а не на „Ислямска държава”.

Да предположим, че вие знаете по-добре каква е ситуацията на територията на Сирия, там сте от повече от година незаконно, дайте ни цели и ние ще ги поразим. Но те отказаха. Не ми е понятно защо. Ако те действително знаят по-добре какво се случва и искат да се борят с тероризма, нека да назоват конкретни места, където се укриват терористи, къде са щабовете им. Какво по-лесно от това? Но до момента, за съжаление, не сме стигнали до такова ниво на съвместна работа. Но първите стъпки вече са направени, подчерта Владимир Путин.

„Нашите колеги в Европа и в Щатите казват, че се борят с тероризма, а реални резултати не виждаме. Още повече, в Америка беше закрита програмата за подготовка на така наречената Свободна сирийска армия. Планираха да подготвят 12 000 души. След това казаха, че ще подготвят 6000. Накрая подготвиха само 60 бойци, а реално с ИДИЛ воюват само 4-5 души. Похарчиха 500 млн. долара. По-добре да ни бяха дали на нас тези пари, щяхме да се разпоредим по-добре с тях от гледна точка на борбата с тероризма”, казва още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.10 2015 в 23:18

Моля, някой путиномразец да обясни на аудиторията като какво е това "умерена опозиция" - име на групировката,име на шефа, територия, която държи и какви добрини извършва.
Къде се намират останалите живи християни в Сирия и кого поддържат те?
Защо съюзниците от отан не дават сведения на руснаците къде са позициите на ИД - за да ги избият те или за да ги предпазят от падащите ракети на джуджето?

12.10 2015 в 23:06

Ако в резултат в Сирия настъпи приличен мир - акциите на Путин ще се качат неимоверно. Каквото и да си говорим тука

12.10 2015 в 18:57

Добро утро! Някой да се е съмнявал? Щото аз не - още като почнаха да фърчат към Сирия си беше ясно и на кокошките чий го дървят там.

12.10 2015 в 18:17

Путин трябва да получи НОБЕЛОВА НАГРАДА.

Най-великият руски ръководител след Сталин. Също почти толкова велик е и Мао, а след него следват другарите Лукашенко, Ким Чен Ун и Николас Мадуро.

А другарят Си Дзинпин е ЛИДЕР НА ПРОГРЕСИВНОТО ЧОВЕЧЕСТВО.
С вас сме, другари!


12.10 2015 в 17:34

"законното правителство на Башар Асад" - законно колкото бай тошовото.

"Русия си е самодостатъчна" - каква заблуда.

"Планираха да подготвят 12 000 души. След това казаха, че ще подготвят 6000. Накрая подготвиха само 60 бойци, а реално с ИДИЛ воюват само 4-5 души" - плюли са си в устите с троляка.

Абе няма лошо да се бъзика с американската левица.
Обама-левакът все едно работи за Русия.
А ако не знаете, пичуе, Сорос е от най-дебелите спонсори на Демократическата партия и персонално поддържа лявата идея.
От руското посолство трябва паметник да му издигнат.

12.10 2015 в 15:17

Ахахахха, е той вече си прави гъргара със запада аххаха толкова слаба Западната цивилизация не съм я виждал никога... Направо им се подиграва а в отговор санкций ахах аняма френско сирене в Москва ахахаххаах

12.10 2015 в 14:44

Ботоксовото джудже дори не е лъжец, а циничен и изпечен мошеник, който като лъже дори не трепва. Русия беше инициатор на разпада на СССР през 1990 г., а? Излиза, че прословутата фраза на Великия Роналд Рейгън, е измислица, с която той обеща, че ще срине тази империя на злото и го направи: "Руснаците имат много пушки и аз ще ги накарам да ядат само тях." Американците да му били дали 500 млн долара. Много си нагъл бе, запъртък! Не ти ли стигат тия 200 млрд долара, които открадна, превръщайки държавата в еднолична собственост, контролирана от рояк олигарси? Гнусно същество си ти, Путкин Ботоксий!

12.10 2015 в 14:20

Не проумявам как въобще може някой източноевропеец да се отъждествява с ценностите на същия тоя запад.


Айде холан!
За братя Христиди от Букурещ не сте ли чували?! За Станимашките гръкомани, наричани още “лангери”? За "църквата на богатите" в Марса с ктиторските надписи на гръцки, пред която по време на руско-турската Освободителна война се е издигала най-голямата бесилка?
Да не изброявам нататък. През вековете в българската кръв, като черна струя отрова се е промъквало едно антибългарско малцинство. Неугледно, жестоко, готово на всичко за да е добрува днес. Да му е пълен стомаха днес. Отворило е портите на Видин и Търново, носило е фес, продавало е вярата си, гърчеело се е, с една едничка цел - да "добрува" и да се плоди.
Тия днешните добре, че не се плодят в стремежа си да бъдат актуални и модерни. Кафявите войни на вазелина и на сорос!

12.10 2015 в 14:12

"Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби" Васил Левски

12.10 2015 в 13:45

Не проумявам как въобще може някой източноевропеец да се отъждествява с ценностите на същия тоя запад. Тва е малко като да си смениш пола.
 
X