"Путин не крие, че иска да укрепи властта на Асад"

OFFNews 12 октомври 2015 в 18:52 2718 12

Тодор Тагарев

"Президентът Путин не крие, той го казва много ясно, че неговата цел е да укрепи на власт това, което според него е легитимната власт в Сирия".

Това заяви бившият министър на отбраната Тодор Тагарев пред бТВ.

"Данните са, че една или две от 10 атаки са по цели на Ислямска държава. Всички останали са срещу цели на така наречената умерена опозиция", обясни Тагарев.

Той обясни, че се позовава на официални разузнавателни данни и подчерта, че при това положение няма как Русия и САЩ да синхронизират действията си.

Според него основната цел на руските атаки е да осигури оставането на Башар Асад на власт.

"Това е един човек, заради който има 6 млн. мигранти и загинаха стотици хиляди в този конфликт. Но Русия е решила, че това е нейния човек на място", заяви Тагарев.

Той обясни, че атентатът в Анкара не застрашава пряко сигурността на България и ЕС, но "всяко едно влошаване в обстановката води до по-големи проблеми".

"Често терористичните групи търсят някакъв символизъм в своите актове. Считат, че по този начин тяхното послание ще стигне по-лесно до аудиторията, към която се целят. Аз не бих казал, че заплахата от терористичен акт на наша територия е нараснала", каза той.

Според него в момента Турция е уязвима заради бежанците. Освен това през територията на съседката ни минават "много хора, които се опитват да се присъединят към Ислямска държава, така че там заплахата е по-сериозна".

По думите му основната разлика между Ислямска държава и другите терористични организации е, че тя "контролира огромна територия, на която има петролни кладенци и хора".

Тагарев подчерта, че все пак Ислямска държава, колкото и да е силна, в момента се намира под сериозен натиск от международната общност, в която от около една седмица се включи и Русия.

Той изрази мнението си, че скоро няма да се намери решение на конфликта в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!