"Путин не крие, че иска да укрепи властта на Асад"

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2015 в 18:52 2077 12

Тодор Тагарев

"Президентът Путин не крие, той го казва много ясно, че неговата цел е да укрепи на власт това, което според него е легитимната власт в Сирия".

Това заяви бившият министър на отбраната Тодор Тагарев пред бТВ.

"Данните са, че една или две от 10 атаки са по цели на Ислямска държава. Всички останали са срещу цели на така наречената умерена опозиция", обясни Тагарев.

Той обясни, че се позовава на официални разузнавателни данни и подчерта, че при това положение няма как Русия и САЩ да синхронизират действията си.

Според него основната цел на руските атаки е да осигури оставането на Башар Асад на власт.

"Това е един човек, заради който има 6 млн. мигранти и загинаха стотици хиляди в този конфликт. Но Русия е решила, че това е нейния човек на място", заяви Тагарев.

Той обясни, че атентатът в Анкара не застрашава пряко сигурността на България и ЕС, но "всяко едно влошаване в обстановката води до по-големи проблеми".

"Често терористичните групи търсят някакъв символизъм в своите актове. Считат, че по този начин тяхното послание ще стигне по-лесно до аудиторията, към която се целят. Аз не бих казал, че заплахата от терористичен акт на наша територия е нараснала", каза той.

Според него в момента Турция е уязвима заради бежанците. Освен това през територията на съседката ни минават "много хора, които се опитват да се присъединят към Ислямска държава, така че там заплахата е по-сериозна".

По думите му основната разлика между Ислямска държава и другите терористични организации е, че тя "контролира огромна територия, на която има петролни кладенци и хора".

Тагарев подчерта, че все пак Ислямска държава, колкото и да е силна, в момента се намира под сериозен натиск от международната общност, в която от около една седмица се включи и Русия.

Той изрази мнението си, че скоро няма да се намери решение на конфликта в Сирия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.10 2015 в 10:41

sottozero, ти па си много убаФ, ДАТИЕБАМАЙКАТА ФОСТАТА!!!

13.10 2015 в 01:16

Бъди си бе, пич, не ми пречиш. Само че аз не съм се клел на нато, нито на е-сето. И през спалното на брадатите жени не минавам, с тая рота не дружим. Така че моите действия са, и ще бъдат каквито ще бъдат, без това дори да накърни честта ми, и на поверените ми сили и средства. И виж тогава, внезапно ще разбереш разликата между празното дрънкане и репчене в интернета, иззад гърба на официалните вестници, и тичането гол и бос към брюкселско, под погледите на мъже, които не те харесват.
Та, ако ти трябва полезен съвет - стой си в пясъчника и не рипай излишно. Поне не докато противостоящата страна е във възход. А то без време ще научиш какво и как правят военните, когато не позират в холивудските филми.

12.10 2015 в 22:16Херцог,защо не се запишеш първи в армията на гейсъюза и да започнеш офанзива в Сирия,както предлагаш под горе?

Или предпочиташ да се придържаш към сферата на услугите или бюрокрацията;)

12.10 2015 в 22:11Стефане,ти може би не го знаеш тоя(тая)-това е пълен де бил.

Бил ратифицирал договор и това било.

По логиката на дебила тоя още е в СИВ и Варшавския Договор, не му обяснявайте повече:)

12.10 2015 в 22:09

Стефане аз съм си в ЕС - тука в България е ЕС. Това е пич. България и другите 27 държави сме ратифицирали договора. Приключено. От тук настене чуденката е как да се направи максимум от ЕС. Ако прочетеш какво съм написал може би няма да пишеш тъпотии ама уви нали по-интересно е да напишеш някоя глупост.

12.10 2015 в 22:07Еми аз не съм,айде накарай ме да имам обща армия с теб. Пет пари не давам за гейския ви импотентен съюз,което е нормално защото това де факто е съюз на няколко хиляди хермака като теб,и нищо повече. Жителите на този съюз от изток, или от запад също не дават пет пари за него,стига им да пада пара.

И можеш да гониш само майка ти от Българи,ако някой още си ходи от тук,това ще сте вие;)

12.10 2015 в 22:01


Тъй тя. Като ти требе ЕС - ей я гарата - хващай пътя. Вие просветените по ценностните въпроси сега нали се казвате "бежанци", и се събирате там нейде. Бегай и ти да не закъснееш, да не се свършат чалмите от помощи, и запазените места в джамиите.

12.10 2015 в 21:58

сотo харесва ли ти или не сме в ЕС. Aко не ти харесва - чемодан, вокзал, Москва. Айде боклук марш от тука

12.10 2015 в 21:40
Ха ха,абе човече, отвори си очите най-сетне. Нас не ни интересува твоя ес,нито искаме обща армия с тия, нито ви искаме лицемерните ценности,нито общата ви (т.е. на Германия, Франция и Англия) позиция по Сирия, Русия, Марс и Юпитер.


Дискутирайте си с пръмови,кристалини,паунови и прочие безполезни бюрократи и не ни занимавайте с тъпотиите си.

12.10 2015 в 21:16

Странно защо се изместват проблемите!

Русия си има национален интерес в Сирия и той е да има военна база на Середиземно Море близо до Суецкия канал. Това е руския интерес и в момента в който този интерес бе застрашен Русия се намеси.

Проблема който трябва да се дискутира е защо ЕС не може да формулира интересите си и няма ефективна външна и отбранителна политика подчинена на тоя интерес.

Защото може да псуваме Русия или САЩ или Турция, но те си имат интереси и ги преследват а ЕС се насра тотално! Напълно се омаза с лайна и показа тотална импотеност. 500 милионния ЕС не може да контролира мигранткси поток от 1 милиона човека....тотален смех и усиране виждаме. 500 милионния най-голям икономически блок в света чака на бедна Русия да прати армия в Сирия за да спрат емигрантите....ми ние трябва да му дигнем паметник на Путин за това дето прави в Сирия. Особено имайки в предвид че Германия и Франция и Холандия и Британия се насраха тотално заедно с останалите 20-тина импотентни образувания....и само мрънкат в ООН как много бежанци идвали....ми къде е армията на ЕС бе тъпунгери?

А не е само това. В икономиката ЕС се осира мажорно - всички гледахме комедийното шоу с гръцкия фалит - смешна но и много жалка история. Най-големия икономически бок на света щеше да се разпадне заради малка провинция изпднала в неплатежоспособност......и няма решение все още, просто отложиха разбръзката за пореден път.....нито Гърция излезе от ЕС, нито е ясно как Гърция ще се възстанови стоеки в ЕС.

и още и още тотални осирания на Европейската политика....е това трябва да се дискутира.