Байдън: Евакуацията от Афганистан е трудна, може да се загубят човешки животи. Тръмп го призова да се извини

Военни спасяват деца от летището в Кабул

OFFNews 21 август 2021 в 14:44 4036 0

Снимка Twitter/ @ZeroBlog30

Американският президент Джо Байдън обеща, че САЩ ще евакуират всички американци и съюзници на НАТО от Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Байдън между 50 и 65 хил. афганистанци, работили за САЩ, също ще бъдат евакуирани.

Той обаче коментира, че е трудно да се осигури безопасна масова евакуация, както и че е възможно да се загубят човешки животи. 

В речта си той заяви, че от началото на юли са САЩ  са евакуирали над 18 000 души, ат от началото на въздушните евакуации в събота, непосредствено преди навлизането на талибаните в столицата, около 13 000 души.

Байдън обеща още, че страната "ще направи всичко възможно, за да осигури безопасна евакуация на афганистанските съюзници и партньори, които могат да бъдат преследвани, заради връзката им със САЩ". 

На фона на обещанията на Байдън обаче хаосът на летището в Кабул продължава. Все повече афганистанци се стичат към терминалите, от които излитат самолети, а десетки отчаяни родители се опитват да спасят децата си, оставяйки ги на чуждестранните военни.

Междувременно на летището в Кабул

На фона на изявлението на американския президент, напрежението на международното летище в Кабул продължава. 

Евакуациите от летището бяха спряни за няколко часа, заради пренаселената американска военна база в Катар, предава Al Jazeera. (Американските военни самолети, излитащи от Афганистан, кацат на летището в заливната държава, където е разположена най-близката военна база на САЩ.) Към момента полетите са възобновени, а напрежението на летището в Кабул се засилва.

В "Туитър" се появиха десетки кадри на американски и турски военни, които евакуират афганистански деца.

Най-популярният кадър е този, на който войник поема новородено.

Силно недоволство в социалните мрежи пък предизвика снимката от този празен самолет, излитащ от летището в Кабул.

Реакцията на Тръмп

Бившият американски президент Доналд Тръмп пък призова Байдън да се извини за решението му да изтегли американските военни.

Тръмп заяви още, че Байдън не е трябвало да изтегля американските военни толкова рано и да позволява военното оборудване за милиарди долари да попада в ръцете на талибаните. 

Критиките срещу Байдън продължават, особено на фона на завземането на все повече градове от талибаните и последвалия хаос, както в страната, така и на международната сцена, заради задаващата се бежанска вълна.

Нещо повече, Марджъри Грийн от Камарата на представителите внесе в Американския конгрес три проекта за импийчмънт на президента Байдън за "неизпълнение на служебните му задължения в ситуацията в Афганистан", предава БНР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews