Австралия спира да признава Йерусалим за столица на Израел

Прибързан отговор на некоректна информация в медиите. Можем само да се надяваме, че австралийското правителство управлява други въпроси по-професионално - реагира Яир Лапид

Александра Маркарян 19 октомври 2022 в 09:27 6736 1

Министърът на външните работи на Австралия Пени Уонг обявява решението на правителството на страната за отмяна на признаването на Йерусалим за столица на Израел.

Снимка БТА/АП

Министърът на външните работи на Австралия Пени Уонг обявява решението на правителството на страната за отмяна на признаването на Йерусалим за столица на Израел.

Австралия отмени решението си от 2018 г. да признае Западен Йерусалим за столица на Израел и се връща към признаването на Тел Авив. Правителството на Израел нарече обратния завой „недалновиден“ и „дълбоко разочароващ“ и извика австралийския посланик. Очаква се и предприемането на допълнителни ответни стъпки. Палестинските власти изразиха задоволство.

Според австралийския външен министър Пени Уонг решението на предишното правителство е подкопало мира. То било в разрез с тази на по-голямата част от международната общност. Статутът на Йерусалим трябва да бъде решен в мирни преговори между Израел и палестинците, а не чрез едностранни решения, заяви още тя и увери, че Австралия остава „непоколебим приятел на Израел“.

Посолството на страната ще остане в Тел Авив.

Снощи реакция дойде и от министър-председателя на Израел. Яир Лапид заяви:

„С оглед на начина, по който това решение беше взето в Австралия, като прибързан отговор на некоректна информация в медиите, можем само да се надяваме, че австралийското правителство управлява други въпроси по-сериозно и професионално.

Йерусалим е вечната и единна столица на Израел и нищо никога няма да промени това".

Палестинският министър-председател Мохамед Щайе приветства "мъдрото и смело решение", което според него изразява "уважението и съпричастността на Австралия към ценностите на истината, справедливостта и свободата, както и към законните права на палестинския народ, санкционирани от международната легитимност".

Статутът на Йерусалим е един от най-чувствителните въпроси, които са в основата на израелско-палестинския конфликт.

През декември 2017 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп призна древния град за столица на Израел. През май 2018 г. посолството на САЩ беше преместено от Тел Авив в Йерусалим. Няколко месеца по-късно тогавашният министър-председател на Австралия Скот Морисън обяви, че ще последва примера му. Той заяви, че Австралия ще признае Западен Йерусалим незабавно, но няма да мести посолството си от Тел Авив, докато не бъде постигнато мирно споразумение.

Морисън загуби властта на изборите през май 2022 г.

Във вторник министър Уонг нарече решението на правителството му „цинична игра“ за спечелване на еврейските избиратели преди изборите в Австралия.

Понастоящем Великобритания обмисля да премести посолството си в Йерусалим. Освен на САЩ там са посолствата на Хондурас, Гватемала и Косово.

Докато за Израел Йерусалим е вечна и неделима столица, палестинците претендират за Източен Йерусалим като столица на бъдеща държава.

Сега Израел се опасява, че Австралия може да признае палестинска държава, според неназован израелски служител, пише израелската информационна агенция Walla. Той свързва острата реакция на Израел именно с подозрението, че лявото австралийско правителство може да подготвя „почвата“ за това.

„Това е причината да реагираме толкова остро", казва той и уверява, че в Израел са сигурни, че острата им реакция "е предала посланието".

По думите му Израел е бил изненадан от решението на Австралия. Австралия не е предупредила Израел преди публичното му обявяване. Той твърди, че дори австралийският посланик в Израел не е знаел предварително за този ход.

Бивш високопоставен израелски дипломат коментира в същата посока пред Ynet:

"Получихме удар от австралийците, но това е много по-малко от признаването на палестинска държава. Можем само да се надяваме, че няма да се стигне до там", казва той.

Високопоставен служител разкритикува и начина, по който Австралия е направила съобщението - в разрез с "целия дипломатически протокол, за който някой някога е чувал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови