Арестуваните руски шпиони в Полша са подготвяли диверсии срещу ешелони с оръжие за Украйна

Агентите на Москва е трябвало да сложат GPS маяци върху въоръжението за Киев и да го направи проследимо за руската армия

Красимир Крумов 16 март 2023 в 12:59 3448 2

Снимка

Агентите е трябвало да поставят GPS предаватели върху техниката за Украйна и да я превърнат за руската артилерия във видима мишена с точни координати.

Разбитата от Агенцията за вътрешна сигурност на Полша (ABW - контраразузнаването) мрежа от шпиони, работещи в полза и по поръчка на Русия, е подготвяла диверсии срещу ешелони с въоръжение за Украйна. Това съобщи на специална пресконференция в четвъртък по обяд Министърът на вътрешните работи и администрацията и координатор на специалните служби на Полша Мариуш Камински. Ден по-рано полските медии съобщиха за ареста на шестима граждани на Беларус, шпионирали в полза на Москва.

„През последните дни ABW задържа девет души, заподозрени в сътрудничество с руските специални служби. Заподозрените са извършвали разузнавателна дейност срещу Полша и са подготвяли саботажни действия по поръчка на руското разузнаване“, каза Камински в изявление, което се излъчваше на живо от полските телевизии.

Вътрешният министър съобщи, че „чужденците са от източната граница“, имайки предвид Беларус. На шестима от тях съдът във Варшава вече е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“. Прокуратурата им е повдигнала обвинение за шпионаж в полза на Русия и участие в организирана престъпна група. Вървят процесуални действия и срещу още трима участници в мрежата, арестувани вчера.

Доказателственият материал сочи групата е следила железопътните трасета . Нейните задачи са включвали разузнаване, наблюдение и документиране на транспортите с въоръжение за Украйна. Заподозрените също са се подготвяли за саботажни дейности, насочени към парализиране на доставките на оборудване, оръжие и помощ за Киев. Служителите на ABW са като доказателства камери, електронно оборудване, както и GPS маяци, които е трябвало да бъдат монтирани върху техниката за Украйна и да я направят откриваема за руските сили.

Диверсионната група е действала в района на Подкарпатското воеводство в Източна Полша край логистичния хъб на летището Яшонка край Жешув, където се разпределя военната помощ на Западния свят за Украйна. Наблюдението е било концентрирано върху жп линиите, по които се движи военната техника за Киев, но групата е имала намерение да го разшири и в други райони на страната.

Доказателствата, събрани от Агенцията за вътрешна сигурност, показват, че групата е била натоварена и с пропагандни дейности , насочени към „дестабилизиране на полско-украинските отношения, подхранване на враждебни настроения към страните от НАТО и атакуване на политиката на полското правителство спрямо Украйна“. Агенцията за вътрешна сигурност разполага с доказателства, че заподозрените са били редовно награждавани от руските специални служби, получавали са и парични възнаграждения за извършваните от тях задачи.

Шефът на МВР се извини за лаконичния стил на съобщението и каза, че ситуацията е в развитие и службите продължават да извършват интензивни дейности. По-рано през деня Камински коментира, че арестът на шпионите е голям успех за Варшава, тъй като е разбита цяла компактна шпионска мрежа на Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

20.03 2023 в 15:12

Считам, че ФСБ-то бълха го ухапала, те толкова дълги години са се старали, а и бая парА са потрошили, та техни резиденти из бившия соцлагер с лопата да ринеш, достатъчно е да погледнеш Гълъбарниа на Радев!?

2550

1

alfakentavur

16.03 2023 в 13:24

Рашистката армия се проваля по всички направления в "тридневната си операция", която продължава вече над 380 дни. Найс, а? :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!