Полша разби руска шпионска мрежа, действала край логистичния хъб за украинска помощ в Жешув

Шефът на ЦРУ пристигна в сряда следобед във Варшава, президентският дворец пусна само снимка от срещата с Анджей Дуда

Красимир Крумов 15 март 2023 в 19:39 5935 5

Снимка ABW

Архивни кадри.

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) е разбила шпионска мрежа на Русия, действаща в страната, съобщи телевизионният канал Polsat News. Арестувани са шестима души, които е трябвало организират саботажна дейност в Полша. От департамента за национална сигурност в канцеларията на полския премиер са отказали коментар по случая. В същото време от публикация на канцеларията на президента Анджей Дуда в сряда вечерта става ясно, че в момента във Варшава е директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, който се е срещнал с полския президент по въпроси на „текущата ситуация на сигурността“.

По първоначални данни, с които разполагат полските медии, са задържани шестима души. Предполага се, че и шестимата са граждани на Беларус, но са работили по поръчка на руските специални служби.

Арестите са свързани с открити скрити камери по важни маршрути и железопътни маршрути, особено в Подкарпатската област. Става въпрос за района в Източна Полша в близост до летището Яшонка край Жешув, което е логистична база за трансфер на западни оръжия и боеприпаси за Украйна. Там са дислоцирани и американски военни. Камери за видеопроследяване е трябвало да бъдат разположени и на други места и градове в Полша. Планирани са били и диверсионни действия.

Според радио RMF FM всички служби и полицията са приведени в състояние на повишена готовност. Възложено им е да проверят и осигурят безопасността на стратегичните за Полша железопътни маршрути. Повишена е охраната на ключовите обекти от критичната инфраструкктура.

От пресслужбата на ABW, контраразузнаването, са отказали информация с думите „не коментираме“. Няма никаква информация и за визитата на шефа на ЦРУ, освен снимката, публикувана от офиса на Дуда в 17.31 българско време.

В същото време говорителят на министъра координатор на специалните служби Станислав Жарин публикува съобщение за специален брифинг за медиите, който ще се състои утре. „Утре министърът-координатор на специалните служби и ръководител на Министерството на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински ще направи изявление за медиите, в което ще вземе отношение към разкритията на радио RMF“. Изявлението е насрочено за 10 сутринта българско време.

Това е поредният епизод от борбата с руски шпиони след 24 февруари 2022 година. В повечето случаи става въпрос за „нелегали“ или „спящи“ шпиони, мъже и жени с внимателно приготвени биографии, които понякога си живеят тихо и кротко на Запад още от времето на СССР и са силно интегрирани в местните общности. Преди време германският „Билд“ предположи, че само в Германия може да действат между 200 и 2000 руски агенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

16.03 2023 в 19:18

Уважаеми Шекерчо,

Поляците заедно с финландците и балтийците са народи, които са познавали свободата през по-голямата част от историята си. Затова са и свободолюбиви нации. За голямо съжаление през по-голямата част от историята си ние не сме имали техния късмет. Затова и робският манталитет ни е генетично заложен. Общият знаменател между нас и тях е руският ботуш, който ги е газил. Разликата е реакцията към него. Свободолюбивите не искат и да чуят повече за Матушката, робите си искат камшика. И те така те!

-529

4

6екеr4о

16.03 2023 в 12:45

В допълнение на написаното по-долу само искам да добавя, че поляците изключително много уважават комунистическия сатрап ген. Войчех Ярузелски, под командването на който може и да са били репресирани, но който същевременно не е допуснал съвеЦка окупация, каквато е имало в Унгария и Чехословакия!

-529

3

6екеr4о

16.03 2023 в 12:42

Уважаеми г-н Дж. Дж.,
Амин, Дай Боже!
Напълно съм убеден, че точно у Полша блядовете няма да могат да разгърнат шпионска мрежа.
Още като дете съм посещавал тази държава по времето на незабравимия Социалистически лагер, та още тогава поляците си пазеха историческите артефакти от руското робство, на което са били подложени/малтретирани.
Помня в един от замъците им се пазеше едно мостче над пропаст и подробно се как чрез един отварящ се капак на пода са били извършвани екзекуции. Малък съм бил, но помня нарисувани картини, на които мъже са с глави, наполовина обръснати, както и бради, обръснати по същия начин - така са били маркирани заточениците, за да не могат да бягат.

1067

2

StinkingSonOf

16.03 2023 в 08:12

Добрият руснак е ... е, всички знаем какъв е добрият руснак.

345

1

Джендо Джедев

15.03 2023 в 20:10

Ще е добре ABW да пошетат малко и в България. Голяма услуга ще ни направят!