Американска агенция подслушала над 60 млн. телефонни разговора в Испания

Вероника Шербанова 28 октомври 2013 в 11:58 1790 0

Разговори по мобилен телефон. Снимка: Sanja Gjenero/sxc.hu
Разговори по мобилен телефон. Снимка: Sanja Gjenero/sxc.hu

Испания официално беше включена в скандала с подслушванията, осъществени от Американската агенция за национална сигурност. Данните за подслушванията бяха огласени от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

Между декември 2012 г. и януари 2013 г. Агенцията е подслушала 60,5 милиона телефонни разговора в Испания, съобщава „Ел мундо“. Повече от 3,5 млн. разговора са подслушани само на 11 декември.

Службата не е записала съдържанието на разговорите. Отбелязани са серийните номера на телефоните, мястото, на което са се намирали притежателите им, номерът на СИМ-картите и продължителността на разговорите.

Външният министър на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргальо вече привика на разговор посланика на САЩ в Испания Джеймс Костос за коментар по темата с подслушванията.

Испанският премиер Мариано Рахой тогава обясни, че все още няма доказателства за подслушване и на испански граждани, без да са заподозрени за тероризъм, и американският посланик е повикан, за да се получи информация по въпроса.

В скандала с подслушванията беше намесена и Франция, след като стана ясно, че между 10 декември 2012 г. и 8 януари 2013 г. са подслушани 70,3 млн. телефонни разговори.

Секретните документи, доказващи, че американската агенция за национална сигурност следи милиони американци, бяха разкрити от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

Разкритията бяха публикувани първо в The Guardian, а след това и в New York Times и Washington Post.

Заради предоставените секретни данни Сноудън беше обявен за издирване от САЩ и прекара повече от месец в транзитната зона на летище “Шереметиево” в Москва, когато се опита да стигне до Латинска Америка. 

В началото на август Сноудън получи временно политическо убежище в Русия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови