И външният министър на Испания пита САЩ за подслушванията

Вероника Шербанова 25 октомври 2013 в 17:30 1682 1

Френският външен министър на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргальо
Френският външен министър на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргальо

Испанският външен министър  Хосе Мануел Гарсия Маргальо привика посланика на САЩ в Испания Джеймс Костос, за да коментира скандалът с подслушванията.

За това съобщи испанският премиер Мариано Рахой.

Нямаме доказателства за това, че са подслушвани и граждани на Испания, но извикахме посланика на САЩ, за да получим информация, посочи Рахой.

Информацията, че САЩ подслушва не само американци, но и граждани да европейски страни, без те да са заподозрени за тероризъм, е на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

За коментар по случая френският външен министър привика преди дни посланика на САЩ във Франция.

Между 10 декември 2012 г. и 8 януари 2013 г. са подслушани 70,3 млн. телефонни разговора във Франция. Проследени са и милиони SMS-и. Засега не е ясно дали е проследено и съдържанието на съобщенията и разгороите или само е предадено за изпращане на съобщения от един на друг номер или за разговор между двама потребители.

Секретните документи, доказващи, че американската агенция за национална сигурност следи милиони американци, бяха разкрити от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

Разкритията бяха публикувани първо в The Guardian, а след това и в New York Times и Washington Post.

Заради предоставените секретни данни Сноудън беше обявен за издирване от САЩ и прекара повече от месец в транзитната зона на летище “Шереметиево” в Москва, когато се опита да стигне до Латинска Америка. 

В началото на август Сноудън получи временно политическо убежище в Русия. Отказът на Русия да предаде на САЩ бившия сътрудник на ЦРУ предизвика охладняване на отношенията между двете страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови