Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Агенти на турското разузнаване МИТ ликвидираха ключов лидер на кюрдската ПКК

OFFNews 24 юли 2022 в 15:44 7696 3

Шахин Текинтанагач - Кендал Арменеца

Снимка Mynet

Шахин Текинтанагач - Кендал Арменеца

Агенти на турското разузнаване МИТ са ликвидирали ключов боец на кюрдската ПКК, който отговарял за района на Кобане (Айн ал-Араб или Айнулараб) в Северна Сирия, съобщи Анадолската агенция. Убитият е Шахин Текинтанагач с позивна "Кендал Арменеца". Според информация на турските медии, активистът на ПКК  е замесен в голям брой терористични нападения, извършени в турските окръзи Агръ, Карс, Ван и Бингьол, като в част от тях е участвал лично.

Текинтанагач е бил обявен за издирване от дълго време като лидер за Кобане в ПКК/СЗН (Турция разглежда Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските Сили за защита на народа (СЗН) като две разклонения на една и съща организация). След локализирането му, агенти на МИТ са провели успешна операция на 20 юли и са успели да ликвидират Кендал Арменеца. 

Турските власти отдават голямо значение на ликвидирането на Шахин Текинтанагач, тъй като кюрдът лично е бил замесен в убийството на майор Кулаксъз Хован, областен командир на жандармерията в Муш през 2015 година. Оттогава МИТ и жандармерията заловиха и осъдиха или убиха всички участници в нападението срещу Хован, последният в списъка за отмъщение беше Кендал Арменеца, посочват турските медии.

Силите за сигурност очакват, че смъртта на Текинтанагач ще породи разединение сред членовете на ПКК преди евентуална операция на Турция в Сирия. Турция съобщи през май, че планира нова военна операция в Северна Сирия с цел елиминиране на терористичните заплахи за Турция откъм южните ѝ граници. Досега страната не е предприела конкретни действия, но редица изказвания на официални представители показват, че не се е отказала от плановете.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Районът на Кобане се считаше за инкубатор за терористични групи на ПКК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

3

Пустиняк

25.07 2022 в 14:34

ПКК щедро спонсорирани от Кремъл, упорито бележат отрицателен прираст...

-7325

2

Абе нахлуването в Сирия и Ирак, агресия ли е или Специална военна операция, за един приятел питам?

2051

1

Propaganda

24.07 2022 в 18:10

Герой.
 
X

Подкастът на OFFNews