61% от гърците са против реформите, спешно заседание на Еврогрупата утре

OFFNews 06 юли 2015 в 06:33 6478 23

61,31 на сто от участвалите в референдума в Гърция са казали "Не" на поставените от международните кредитори на страната условия, 38,69 % са гласували "да". Това сочат окончателните резултати, обявени от гръцкото министерство на вътрешните работи на Гърция, съобщи АФП.

В гласуването са участвали 62,5 % от регистрираните избиратели. 

На референдума гръцкото население решаваше дали правителството да приеме или да отхвърли проекта за
споразумение, представен от Еврокомисията, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на заседанието на Еврогрупата от 25 юни. Документът на кредиторите се състои от две части - "Реформи за завършване на текущата програма" и "Предварителен анализ на устойчивостта на дълга", припомя ТАСС. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск  свиква заседание на лидерите на Ееврогрупата утре. Държавните и правителствените ръководители от Еврозоната ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят обстановката след резултатите от референдума. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разговаря с 18-те държавни и правителствени ръководители от Еврозоната, както и с ръководителите на институциите на ЕС. Във вторник Юнкер ще направи обръщение по темата за Гърция пред Европейския парламент в Страсбург. 

"Не" на референдума в Гърция не означава "скъсване с Европа, а "укрепване на нашата сила за договаряне" с кредиторите, ЕС и МВФ, заяви снощи гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!