Родий и родиево покритие при сребърните бижута

OFFNews 27 октомври 2020 в 17:01 8420 0

Ако сте любител на сребърните бижута, то най-вероятно сте чували поне веднъж за метала родий или така нареченото родиево покритие върху сребърни бижута.

През последните години приложението му в бижутерията бележи сериозен ръст, но въпреки това голяма част от любителите на ценните метали все още не са запознати с детайлите около него. В тази статия ще разкрием основните свойства на този химичен елемент и причините за употребата му при изработката на сребърни украшения.

Какво е родий?

Родият се смята за най-ценният и рядък благороден метал в света. Той е сребристо-бял на цвят, силно отразяващ и устойчив на корозия и окисляване. Цената му е в пъти по-висока от тази на златото и среброто.

Основното предназначение на метала родий е в автомобилните катализатори, които драстично намаляват вредните емисии отделяни от превозните средства. Тъй като родият е доста блестящ и устойчив на потъмняване, той се използва като завършек за бижута, прожектори и огледала. Над 80 % от световния добив на този метал се извървшва в Южна Африка.

Приложението му в бижутерията

В днешно време по-голямата част от сребърните украшения се произвеждат с родиево покритие. Именно това е и основното приложение на родия в бижутерията.

Родият се наслоява чрез процес, наречен „галванично покритие“. При този процес металът, който трябва да бъде покрит, се поставя в горещ родиев разтвор, през който преминава електрически ток. При родирането покритието е с толкова малка дебелина, че реално теглото му е незначително и не се отразява в поскъпване на бижутата. В повечето случаи дебелината варира между 0.75 - 1.0 микрона.

Може би звучи изключително тънко, но тези стойности са считани за достатъчно дебели дори за сребърни гривни, колиета и други накити, които обикновено влизат в ежедневна употреба. Можете да откриете и изберете изящни сребърни бижута с родиево покритие на www.silentijewelry.com

Питате се каква е причината и какви са предимствата на родиевото покритие? Сребърните бижута, преминали през този метод на обработка, значително подобряват трайността си.

Те са също толкова бляскави и неповторими, но освен това не потъмняват и не се окисляват след като ги носим известно време. Поради високата твърдост на метала, покритието осигурява и доста по-голяма устойчивост към надраскване и други щети.

Родиевото покритие се използва основно при метали със сребърен нюанс. Подходящо е за всички сребърни бижута, както и за тези от бяло злато. Избирайки бижу с родиево покритие, Вие си подарявате удобство, сигурност и дълготраен блясък. Можете да носите своите аксесоари без да се притеснявате за почистващите процедури и тяхното потъмняване.

Имат ли бижутата с родиево покритие и други предимства?

Освен всички предимства споменати по-горе, родиевото покритие има и някои други плюсове. То е идеален избор за тези от Вас, които са забелязали чувствителност или алергични реакции по кожата си при носенето на бижута. Тези реакции се получават основно когато при изработката на бижуто присъства никел. Родият притежава хипоалергенни свойства и предпазва от подобен нежелан ефект.

Единственият негатив на родиевото покритие е, че то може да изчезне с времето. По-често се случва при бижутата с цветно покритие, съответно, бихме Ви посъветвали да се придържате към сребърния нюанс.

Добрата новина е, че всички бижута могат да бъдат родирани повторно от квалифицирано лице. По-голямата част от бижутерите съветват това да се прави през около 2-4 години, за да запазите пълния блясък и изящност на своите бижута.

Какви са изводите?

Родиевото покритие е ефективен начин да запазите естетиката и блясъка на бижутата си, предпазвайки ги от петна и драскотини. Макар да не е задължително, то определено е желателно бижутерийните аксесоари да бъдат родирани, за да имат по-дълъг живот и да им се радвате с години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !