Легендата за "Летящия холандец" (видео)

Александър Новков 25 март 2016 в 15:20 6304 1

На 24-ти март ни напусна една от светините на модерния футбол Йохан Кройф.

Той ще остане в историята като една от най-големите фигури в играта, както като футболист, така и като треньор. 

Най-значимите моменти в спортната кариера на "Летящия холандец"

Йохан Кройф е роден на 25-ти април 1947 г. в Амстердам. Той израства в близост до стадиона на Аякс и на 10-годишна възраст се записва в школата на клуба. В следващите пет години участва във футболния и бейзболния тим на Аякс, като проявява талант и в двата спорта. Решава обаче да се отдаде изцяло на футбола.

Професионалният си дебют за тима прави на 15-ти ноември 1964 г. срещу GVAV и отбелязва единствения гол за Аякс при загубата с три на един. По този начин се превръща в най-младия футболист в историята на клуба, разписвал се в първенството - рекорд, който държи в продължение на 17 г.

През следващите години се превръща в твърд титуляр и основна фигура в атаката на Аякс. В сезон 1965-1966 г. отбелязва 25 гола в 23 мача, а отборът му печели холандското първенство за първи път от пет години насам. От този момент започва и доминацията на Аякс в Холандия, като отбора печели първенството в три поредни години, а Кройф не спира да бележи. 

По време на престоя си в Аякс печели първата „Златна топка“ в кариерата си през 1971 г., а отборът взима първата си "Купа на европейските шампиони". Следващият сезон е изключително успешен за Кройф. Аякс отново печели КЕШ, а футболистът отбелязва двата гола за победата над Интер във финала. През същата кампания той става голмайстор на холандското първенство с 25 гола, а отборът става шампион. Следващият е последен сезон на Кройф за първото му пребиваване като футболист на Аякс и с негова помощ отборът печели за трети пореден път европейското отличие, а той е награден с втора „Златна топка“.

През лятото на 1973 г. Йохан Кройф е закупен от Барселона за рекордната по това време сума от 2 млн. долара. Още същата година благодарение на приноса му, отборът става шампион на Испания за първи път от 13 години насам, а тимът побеждава тогавашния доминант в първенството Реал Мадрид с пет на нула на собствения им стадион. В отбора прекарва пет сезона, като именно с раираната фланелка бележи „голът фантом“ срещу Атлетико Мадрид, останал в историята на футбола. 

Година по-късно на световното първенство, Йохан Кройф извежда Холандия до финал и е избран за играч на първенството, а по-късно печели и трета „Златна топка“. В мача срещу Швеция той прави невиждан до момента финт, известен като „финтът Кройф“.

След пет години в Барселона, той се мести в американското първенство, където прекарва два сезона, защитавайки цветовете на Лос Анджелис Ацтекс и Вашингтон Дипломатс. С екипа на ацтеките бива избран за играч на първенството през 1980 г.

През януари 1981 г. се завръща на европейската сцена, обличайки фланелката на втородивизионния испански отбор Леванте, но записва едва десет мача за „Прилепите“, преди да се премести в Холандия.

Отново в Аякс той прави първите си стъпки в управлението, заемайки едновременно позициите на играч и технически съветник. В двата сезона, през които Кройф се състезава за отбора след завръщането си Аякс, става втори, а година по-късно печели първенството на Холандия. В последния си сезон като играч на клуба той изпълнява прочута дузпа, при която вместо да стреля директно, подава топката в страни на съотборника си Йеспер Олсен, който му я връща и Кройф бележи.

Сезон 1982-1983 е последният в кариерата му на футболист. След отказа на Аякс да му предложи нов договор Кройф се мести във Фейенорд. Там той играе във всеки мач от кампанията, въпреки напредналата си възраст и помага на отбора да спечели титлата. Тогава бива избран за футболист на Холандия за пети път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови