Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бразилия и Германия - 12 години по-късно в битка за чест и вендета

Ивайло Анев 08 юли 2014 в 16:25 8125 5

Роналдо и Оливър Кан на финала през 2002 г.

Бразилия и Германия излизат в първия полуфинал на ХХ световно първенство по футбол тази вечер от 23:00 ч. на "Ещадио Минейрао" в Бело Оризонте. Мачът е повторение на финала на Мондиала от 2002 г. Тогава "селесао" спечели с 2:0 с два гола на Роналдо.

Това е и единствената среща между двете велики футболни сили на световно първенство. Двете страни обаче водят в класацията по достигнати полуфинали – досега Германия е спечелила шест пъти и е загубила пет пъти в битката за достигане до финала. Бразилия е играла на такъв етап шест пъти, като в пет от тях се е добрала до най-важния мач.

Двата отбора имат общо 206 изиграни двубоя на световни финали. На стадион "Минейрао" ще спорят два легендарни тима, две селекции, които символизират събитието, способно да парализира света веднъж на всеки 4 години от 1930 г. насам. Това е сблъсък на осем световни титли. Единственият мач, който го бие, е Бразилия – Италия (с 9 титли).

Бразилците никога не са пропускали мондиал и помнят както големи триумфи, така и голяма мъка: от Пеле до кошмара на "Маракана" през 1950; от селекцията през 1938, която излизала с различен състав в зависимост от съперника, до магията на Гаринча; от Леонидас до Роналдо…

Германците пропускат само две издания – първото през 1930 и това през 1950 г. заради наложените международни санкции след Втората световна война. Бундестимът никога не е имал онзи поетичен ореол, с който се гордее Бразилия - негово знаме е ефикасността. Пример за нея е рекордът от четири поредни полуфинала, поставен в Бразилия, както и факта, че от 1954 г. насам германците никога не са оставали извън първата осмица.

В Бело Оризонте Германия ще гони осмо участие на финал. Бразилия пък до момента има 6 финала, като единственият загубен е този от 1998 срещу Франция в Париж.

Знаменитият кошмар на "Маракана" не влиза в сметките, защото през 1950 г. за титлата спорят четири отбора, които играят всеки срещу всеки. В първите си два мача Бразилия мачка Швеция и Испания (7:1 и 6:1), докато Уругвай измъква 3:2 над скандинавците и завършва 2:2 с иберийците. Заключителният двубой между двата тима не е истински финал, защото на домакините им е стигал и равен резултат, но в крайна сметка титлата заминава за Уругвай.

От последните 16 финала на световни първенства (от 1954 г. насам) само в три случая решаващият мач е минал без участието на Бразилия или Германия. Това се случва през 1978 (Аржентина – Холандия 3:1), 2006 (Италия – Франция 5:4 след дузпи) и преди 4 години (Испания – Холандия 1:0).

Единствените трима футболисти, успели да се разпишат на четири издания на турнира, също са от Германия и Бразилия – Мирослав Клозе (2002, 2006, 2010, 2014), Пеле и Уве Зелер, които го правят паралелно - в едни и същи издания (1958, 1962, 1966, 1970).

Бразилия до момента е отбелязала 220 гола на световни първенства (по 2,15 средно на мач), а немците дишат във врата й със своите 216 (2,07). Средната резултатност на Испания е 1,5, на Италия – 1,54, на Аржентина – 1,74…

В състава на домакините преди мача довечера има двоен проблем – аут е талисманът Неймар, който е със счупен прешлен след сблъсъка с Хуан Сунига от Колумбия на четвъртфинала. В същия двубой капитанът Тиаго Силва си изкара ненужен жълт картон и също пропуска битката с немците. Двама бяха твърди титуляри от началото на шампионата. Най-вероятно Неймар ще бъде сменен от Вилиан, а на мястото на Тиаго Силва ще застане Данте.

Единствената промяна, която селекционерът на Германия Йоахим Льов се очаква да направи в сравнение с титулярния състав от четвъртфинала срещу Франция (2:0), е в атаката на Бундесгима. Там на мястото на Мирослав Клозе най-вероятно ще застане Лукас Подолски. Все пак се очаква Клозе да получи своя шанс след почивката. Нападателят вече изравни Роналдо на върха на вечната голмайсторска листа на световни първенства – двамата са с по 15 попадения.

Главен съдия на първия полуфинал ще бъде Марко Морено. Мексиканецът се прочу по време на мачовете от груповата фаза на турнира, когато не видя захапката на уругваеца Луис Суарес, който захапа италианеца Джорджо Киелини.

Мондиал 2014 - полуфинал:

Бразилия - ГЕРМАНИЯ

Вероятни състави:
Бразилия (4-2-3-1): Ж. Сезар; Майкон, Д. Луиш, Данте, Марсело; Л. Густаво, Фернандиньо; Хълк, Оскар, Вилиан; Фред
Селекционер: Луис Фелипе Сколари
Германия (4-2-3-1): Нойер; Лаам, Боатенг, Хумелс, Хьоведес; Швайнщайгер, Кедира; Йозил, Кроос, Подолски; Мюлер
Селекционер: Йоахим Льов

СЪДИЯ: Марко Антонио Родригес (Мексико)
СТАДИОН: "Минейрао", Бело Оризонте
НАЧАЛО: 23.00 часа

Срещата ще можете да проследите на живо в OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews