''Три дни бяхме в хангар без тоалетна, храна и вода'': Задържани ли са незаконно мигранти на границата (видео)

OFFNews 08 декември 2022 в 13:20 20180 3

Задържани нелегални мигранти

Снимка Стопкадър

Задържани нелегални мигранти

Мигранти са задържани незаконно дни наред без достъп до храна, вода и дори тоалетна на българо-турската граница. Това става ясно от съвместното разследване на осем медии - Lighthouse Reports, Sky News, ARD Monitor, Domani, SRF, Le Monde, Der Spiegel и Свободна Европа за действията на български граничари.

Агенцията за гранична и брегова охрана на Европейския съюз Фронтекс проверява данни, според които българската "Гранична полиция" незаконно задържа мигранти, преди да ги върне обратно на турска територия. Това е официалният отговор на Фронтекс към Свободна Европа, след като медията е изпратила видеокадри и свидетелски разкази.

Според международно журналистическо разследване български полицаи са стреляли и ранили 19-годишен сириец на границата в началото на октомври. От Министерството на вътрешните работи и прокуратурата обаче официално отричат това. 

От МВР съобщиха, че е проведено вътрешно разследване, според което изстрелът не е произведен от български полицай към мигранта, както и че групата от 65 души в началото на октомври е била агресивна, хвърляла е камъни и горящи предмети по граничарите, като служител на ведомството е пострадал. 

Журналист от Sky News, участвал в разследването, обяви, че изпратената снимка от МВР към медията на пострадалия полицай е с изтрити метаданни и не може да бъде установено кога е заснета. 

Във втората част на разследването разкриват, че мигранти са държани в барака с решетки до връщането им в Турция без достъп до процедура по международна закрила, като това се извършват със знанието на служители на Фронтекс, командировани в България.

"Държаха ме в помещение, където има място за 20 души, но бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, където няма тоалетна. Трябва да ходиш до тоалетната вътре в тази стая, в този хангар", разказва Накман от Афганистан.

Снимайки в района на българо-турската граница, журналистическият екип открива група сирийски мигранти. Един от тях също разказва за "хангара". "Прекарахме там три дни. Питахме за храна и вода. Не ни дадоха. Той каза: "Ще ви донеса от тоалетната. Вие не заслужавате да сте в тази държава", казва мигрантът. 

Сириецът описва бараката и с помощта на Google Maps журналистите се ориентират, че мястото, за което говори мъжът, най-вероятно се намира на територията на ГПУ Средец.

"На входа, през който се влиза, има голяма порта. Отдясно, има голяма синьо-бяла сграда. От единия край на сградата се стига до клетката. Отляво има военни автомобили", разказва сириецът.

Журналистите откриват там постройката, наричана от бежанците "клетка" и "хангар". Вътре действително е пълно с хора. В следващия месец разследващият екип заснема бараката общо четири пъти. Всеки път вътре има задържани мигранти.

Част от видеокадрите показват и служител с униформа на Гранична полиция, който извежда навън хората. Журналистите успяват да заснемат на мястото включително и автомобили на Фронтекс.

В отговор до Свободна Европа от Фронтекс уточняват, че от 2021 г. насам са били регистрирани "10 сериозни инцидента", за които се твърди, че са станали на българо-турската граница. Един от тях е бил в района на Средец, "но изобщо не е свързан с условията на Граничния контролно-пропускателен пункт".

"Всички членове на постоянния корпус имат задълбочено разбиране за основните права и гарантират тяхната защита във всички дейности", допълват от Агенцията, като уточняват, че "преди да бъдат разположени, служителите преминават обучение, както и инструктаж преди разполагане и са информирани за задължението да докладват всякакви съмнения за нарушения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

4

dolivo

08.12 2022 в 16:29

Украинци? Мне

За такива дупки и издънки ни отбягва цивилизования свят и само азиатски сатрапи с подобна цена на човешкия живот ни прегръщат лицемерно

Хубаво да се поучим

15914

1

поп Дръвчо

08.12 2022 в 13:24

Каналджии, Сър...

Имам предвид някои служители на Гранична полиция.