Западни медии: Български полицаи стреляли и ранили 19-годишен сириец на границата (обновена)

От МВР твърдят, че е направена проверка, според която изстрелът не е от българска страна, както и че е пострадал полицай от хвърлен камък

OFFNews 06 декември 2022 в 07:55 3783 4

 19-годишният сириец Абдула ел Рустум Мохамед казва, че е бил ранен близо до сърцето и е получил трайни увреждания.

Снимка Стопкадър БНТ

19-годишният сириец Абдула ел Рустум Мохамед казва, че е бил ранен близо до сърцето и е получил трайни увреждания.

Разследване на британската телевизия "Sky news" и още няколко западни медии твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин, направил опит да премине на територията на страната ни от Турция, предаде БНТ. 

По темата са работили още френската Monde, вестник Times, българската служба на Ар Еф Е и А Ер Де. От "Sky news" излъчиха видеоклип, заснет от мигранти, в който се чува изстрел. Kaдрите са заснети на 3 октомври и са били предоставени на нидерландска правозащитна организация от турски адвокат.

Пред западните медии 19-годишният сириец Абдула ел Рустум Мохамед разказва, че е бил ранен близо до сърцето и е получил трайни увреждания.

"Появи се зелена кола с двама български полицаи в нея. Дойде към нас и те (граничните полицаи - бел. ред.) започнаха да стрелят във въздуха. Два пъти стреляха във въздуха", разказва той и допълва: 

"Не се изплашихме все още. Твърдяхме, че това е неприемливо". 

Абдула ел Рустум Мохамед твърди, че жените в групата им са претърсени по "сексуален начин", но не уточнява от коя страна на границата. На кадрите се вижда как мигрантите са от турска страна, хвърлят камъни по оградата и псуват. 

МВР е изпратило писмо до "Sky news", в което посочват, че наши гранични полицаи са били на пост във въпросната вечер, но не са произвели изстрели. В случая става дума за опит на 65 лица да преминат нелегално границата.

От вътрешното министерство уточняват, че мигрантите са се държали агресивно и са хвърляли камъни по колата им. Пострадал е полицай от Гранично управление "Средец", нанесени са и материални щети.

"Веднага са уведомени турските гранични власти, които са изпратили на място свой наряд. На 2 ноември на турска територия е проведено извънредно заседание на Смесената Българо - Турска Гранична комисия за Сектор "А", на което е обменена информация за инцидента на 3 октомври. От турска страна е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Извършена е проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели", се посочва в позиция на МВР, изпратена до БНТ. 

От Министерството допълват, че тази агресия от мигранти не е изолиран случай.

"България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фротекс, всеки ден са на първа линия, за да защити всички европейски граждани", пишат още оттам.

Те са изпратили кадри от нанесените щети от мигрантите, както и на пострадалия граничен полицай от хвърлен камък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

06.12 2022 в 10:55

Вместо да чака да го бастисат сирийските ....., той е решил да ги спира.Възмутително!

700

2

Буда Банкянски

06.12 2022 в 10:16

Чудесно ! Искам да се стреля ежечасно по орките !

-295

1

Vitorio

06.12 2022 в 08:18

Двойният стандарт се изразява в това, че никога няма да разкажат за нашите убити полицаи!!!
Европейските игрички са прекалено подли и прекалено сложни, така е било от векове, като игра на тронове! Ние българските Ганьовци и чичовци, сме малко като в не брано лозе, конкретно визирам ШЕНГЕН.
Например Рюте в момента унищожава систематично селското си стопанство и земеделие, за да може да отговори на климатичните планови квоти. Нидерландия е огромен производител на храна в световен мащаб, със изключителни технологии и ноу-хау...
Европейската комисия ни иска в Шенген за да може да връща мигрантите в първата държава която са влезли, тоест тука да стане лагер-сбор!
Изключително мръсни игрички и да знаете става въпрос за подмяна на коренното население на Европа, ако не ми вярвайте питайте 21 годишният ни студент в Лондон...Бог да го Прости, и Господ да е на помощ на всичките добри европейци!