Съдът след жалба на OFFNews: МВР да каже кой даде оръжие на Волен

Юлиан Христов Последна промяна на 03 февруари 2014 в 14:08 17466 42

Министерството на вътрешните работи да каже кой е дал разрешително на Волен Сидеров да носи оръжие. Това разпореди Административният съд в София във връзка с жалба на OFFNews след отказан достъп до обществена информация от вътрешното министерство.

Още през месец юли 2013 г. попитахме МВР по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) има ли г-н Сидеров издадено разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси и кога е издадено, както и от коя институция е издадено медицинското свидетелство, удостоверяващо, че лицето не страда от психически разстройства и от кой лекар е подписано.

Поводът за запитването бе фактът, че лидерът на "Атака" си позволява да влиза въоръжен дори в сградата на Народното събрание.

Отговорът на МВР от 17 юли 2013 година беше, че заявлението е недопустимо и не следва да бъде разглеждано. Така беше отказан достъп до исканата информация, тъй като, според правната дирекция в МВР, тя не била свързана с работата на ведомството. Нещо повече – прави се тълкуване на искането като опит да се „състави мнение относно поведението на депутатите, извън дейността им в Народното събрание“, което е излиза извън работата на министерството. В мотивите за отказа се използват и дежурните мотиви за това, че исканата информация съдържа лични данни, въпреки че в заявлението по ЗДОИ изрично е посочено, че към исканата информация редакцията на OFFNews не иска прилагането на документи.

След като отказът беше атакуван в съда по надлежния ред с юридическата помощ на „Фондация“ Програма достъп до информация и адв. Александър Кашъмов Административният съд се произнесе в полза на OFFNews.

Определението на Административния съд е от 15 януари 2014 година. То беше обжалвано от правната дирекция на МВР. Така казусът ще бъде разгледан от Върховния административен съд (ВАС).

Решението на Административния съд в София гласи, че МВР е длъжно да предостави информация за това има ли лидерът на "Атака" разрешително за оръжие и ако да, кой е разписал необходимото за това медицинско свидетелство.

Според мотивите на съда, исканата информация има характер на обществена и има пряко отношение към работата на МВР като оправомощен орган при осъществяване на правомощията му по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВП). С други думи, исканата информация може да бъде дадена единствено от МВР, тъй като тя се съхранява именно там. По същия начин стои и въпросът с медицинското свидетелство, от коя институция е издадено то и кой го е подписал. Тази информация би следвало да е събрана във връзка с разрешението и по тази причина – да се съхранява от МВР.

Съдът коментира и отказа за достъп до исканата информация в частта му за съдържание на лични данни, като посочва, че данните за това има ли разрешителното за оръжие и медицинско свидетелство не спадат към графата „лични данни“.

„Дори и да се приеме обратното“, пише в определението на съдия Мартин Аврамов, „приложното поле на защита на личната сфера и свързаните с нея данни на публичните личности е ограничено поради изпълняваната от тях обществена функция, което променя и критериите, въз основа на които се преценява дължимостта на предоставянето на информация с подобно естество – по този въпрос не съществува противоречие в съдебната практика.“

В този смисъл като основание информацията да бъде предоставена от МВР съдът посочва надделяващия обществен интерес, в обхвата на който попадат именно народните представители. В съдебното определение е записано, че „получаването на информацията би повишило прозрачността и отчетността на народния представител“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.03 2014 в 16:16

Ба, в тоя сайт пълно с манGали бе!

14.03 2014 в 11:31

Волен да взима пистолета и да си пъска мозъка и без това не знае как да го ползва.

Браво на ОФнюз!

14.03 2014 в 10:06

F1 от кое село си? В пещера ли живееш? Волен се държи неадекватно от ден първи. Както и цялата му сган. Напада полицай, изисква легитимация от граждани, държи се арогантно и селски. Много причини поради които той не трябва да притежава оръжие. Аз като си вадих разрешително, видях процедурата, и лично се съмнявам той да може да вземе разрешително по каналния ред. Още повече , че волен има история с хулигански прояви!

В НС не е разрешено да се влиза с оръжие, но не е и забранено - вратичка рзбрши!

05.02 2014 в 20:46

И освен това тоя пистолет не е истински, никво разрешение не се изисква.

04.02 2014 в 19:22

Това е пълна идиотщина - депутати да влизат в парламента с оръжие. От друга страна може да се добре за електората. Ако решат да се изпострелят в залата на народното събрание, българският народ може да спечели :)

04.02 2014 в 17:15

@jana - обяснението на въпроса ти е много просто и няма нищо общо с некоректно отчитане на гласовете плюс и минус... трябва ти само малко познание как работи една WEB страница... в случая, когато си отворила страницата е имало един брой гласували, и до по-късния момен на твоето гласуване вече са гласували и други потребители, но актуализацията на бройката (изобразяването на твоята страница) става едва с твоето гласуване... та затоват се прибавят няколко бройки наведнъж. Дано съм успял да обясня :)

04.02 2014 в 16:51

За сведение на герберастките, седерастки, десебарски и деформаторски кретенчета - повече от половината депутати имат подобни разрешения, които се издават по един и същ известен на всички административен ред.

Питайте по-добре защо Тиквоча има 18 гавази и 3 черни джипа държавна охрана, вместо 1 бодигард, както е редно.

04.02 2014 в 16:41

Санчо Панса,гониме ли се сега,или-кво?Харесвам го тоя форум
и толкоз,не обичам само некоректното мерене тип "двоен аршин
,както нашият вожд обича да се изразява...!И кажи на господаря си да не гони "вятърните мелници",ние сме реални
и на "всеки километър"...ха-ха

04.02 2014 в 14:06

@jana - ами никой не ви е вързал тук във форума на верижка, като клети селски овчарки на бетон, без право на свободен избор, нали така ...
Тогава - що ривете толкова?

04.02 2014 в 13:26

Хей,Оффнюза!Откога почнахте практиката на жълтите ел.издания
-чукнеш 1-получаваш отсреща-5.../или обратно/-според разпо-
редбите,де!
 
X