Случаят с разрешителното за оръжие на Волен Сидеров отива в съда

Юлиан Христов 26 август 2013 в 16:11 10087 47

Волен Сидеров пристига въоръжен с пистолет на работа в парламента. Снимка: Булфото
Волен Сидеров пристига въоръжен с пистолет на работа в парламента. Снимка: Булфото

Случаят с разрешителното за оръжие на лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров отива в съда, след като МВР отказа да даде информация има ли и кога е издадено подобно свидетелство.

В края на юли от Вътрешното министерство отказаха да отговорят на заявление за достъп до обществена информация, подадено от редакцията на OFFNews, като го определиха като недопустимо. Според ведомството исканата информация не е свързана с работата му като задължен субект по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Според правната дирекция на МВР исканата информация касае поведението на депутатите „извън дейността им в Народното събрание“ и това не е свързано със задълженията на МВР по ЗДОИ.

Като мотив за отказ е посочено и дежурното оправдание, което от МВР използват за отказ на информация – наличието на лични данни. От ведомството коментират, че е „очевидно“, че исканата информация съдържа лични данни, въпреки че в заявлението по ЗДОИ изрично е посочено, че към исканата информация редакцията не иска прилагането на документи.

OFFNews обжалва отказа на МВР в Административния съд в София в законоустановения срок. Медията ще бъде представлявана от юристи на Фондация Програма Достъп до информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!